När anhöriga valt en gravplats utses en eller flera personer som ansvarar för graven. Den eller de gravrättsinnehavare som anmält sig bestämmer vem/vilka som får gravsättas i graven och ansvarar för dess skötsel.
Det är bara den som är gravrättsinnehavare som får ta beslut och göra förändringar på gravplatsen.
Exempel på rättigheter
- Bestämma vilka som ska begravas på gravplatsen.
- Bestämma eventuell gravstens utseende inom ramen för begravningssamfällighetens bestämmelser.
- Bestämma om gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt.
- Överlåta eller återlämna gravplatsen.
Exempel på skyldigheter
- I ett avtal med begravningssamfälligheten förbinder sig gravrättsinnehavaren att hålla graven i ordnat och värdigt skick, vilket innebär att den måste ses till flera gånger under vår, sommar och höst. Om graven missköts, kan det medföra att gravrätten förverkas. Det finns alltid möjlighet att beställa gravskötsel av Ekerö pastorat.
- Att ta ansvar för att gravanordningen inte utgör något hot mot arbetsmiljö och säkerhet på gravplatsen.
Vanvård
Kyrkogårdsförvaltningen inventerar gravplatserna för att säkerställa att kyrkogårdarna är säkra platser att vistas på samt sköts och bevaras enligt både begravningslagen och kulturmiljölagen.
Om en gravplats inte befinns i ett ordnat och värdigt skick registreras graven som vanvårdad. Gravrättsinnehavaren informeras om vilken åtgärd som krävs för att avhjälpa vanvården.
Om en vanvårdad grav inte åtgärdas föreläggs gravrättsinnehavaren att återställa graven i ordnat och värdigt skick. En gravrätt anses förverkad om grättsinnehavaren inte avhälper vanvården inom utsatt tid och kan i förlängningen återgå till kyrkogårdsförvaltningen enligt 7 kap 33 § begravningslagen.