Lyssna

Omvärldsbeskrivning

Omvärldsanalys

Omvärldsbeskrivning 
i pastoratet bor och lever många barn, ungdomar och medelålders människor. Många lämnar Ekerö i åldern 20-35. Det är inte ovanligt att de flyttar tillbaka när de bildar familj. 
Ekerö kommun, där Ekerö pastorat är belägen, är en växande kommun. Det byggs många nya bostäder, människor som bor i kommunen har relativt hög utbildning och goda inkomster jämfört med snittet i Stockholm. 
I Ekerö kommuns översiktsplan som beskriver kommunens utveckling till år 2030 konstateras att kommunen befinner sig i en expansiv fas med tillväxt och förtätning och inflyttning. 
I kommunens politiska plattform för 2023-27 betonas arbetet för kultur, klimat och att förebygga psykisk ohälsa och missbruk. 
Som stöd i arbetet har vi tagit hjälp av analysen ”En omvärld i förändring mot framtiden” som gjordes av Kyrkokansliet i samarbete med Kairos future år 2022. I analysen betonas på individnivå stress och tidsbrist. Traditioner och spiritualitet frodas, men i allt högre grad fritt från formulerad tro och organiserad religion. Analysen lyfter även nya vägar och villkor för människors engagemang och Svenska kyrkans outnyttjade ”engagemangsreserv”.

Omvärldsanalys 
En hållbar utveckling innefattar enligt FN:s Agenda 2030 tre dimensioner: den ekologiska, ekonomiska och sociala. Svenska kyrkan lyfter även en fjärde dimension, den andliga/existentiella. Att värna om hållbarhet är ett tydligt sätt att sträva mot vår vision Tusen år till!  När det gäller undervisning ¬¬är det främst dimensionerna socialt och andliga/existentiella som är aktuella, därför kommer här några tankar om dem. 

Social hållbarhet: 
Social hållbarhet innebär att motverka psykisk ohälsa och utanförskap, att bidra till inkludering, social sammanhållning, minskade klyftor och att motverka polarisering. 
Flera undersökningar, däribland Kairos futures analys visar att det finns en stor vilja att på frivillig basis engagera sig i arbeten där man gör en insats för andra människor. Arbetet behöver dock vara utformat så att uppgifterna är tydliga, meningsfulla och med möjlighet till flexibilitet. 

Andlig och existentiell hållbarhet: 
Kyrkan behöver möta människors andliga erfarenheter och enskilda trosbekännelser med respekt och ödmjukhet även när de inte formuleras enligt kristen tro och tradition. 
Då många av församlingsborna är barnfamiljer behöver vi fortsätta att satsa på denna målgrupp. Digitalisering har kraftigt förändrat förutsättningarna för kommunikationsarbetet. Utvecklingen pekar på att fysiska platser och aktiviteter minskar i betydelse.