Lyssna

Emmaboda kyrka

Emmaboda kyrka invigdes den 21 december 1941 av biskop Yngve Brilioth.

Från början fanns här endast ett församlingshem som invigdes av  Biskop Ludvig Lindberg en dag  i februari 1926. Klockan 03.30 tändes den elektriska belysningen i predikstol, takkronor och lampetter så att hela församlingshemmet strålade i ljus. Emmaboda kyrka är en tillbyggnad av det gamla församlingshemmet. Den byggdes mitt under andra världskrigets tunga tid och stod klar 1941. 

Närmaste kyrka för Emmaboda tätort före 1941 var antingen Algutsboda eller Vissefjärda kyrka. Emmaboda tätort tillhörde då Vissefjärda församling och vissa församlingsmedlemmar hade över två mil att åka på dåliga grusvägar. 1939 beslutades att bilda Emmaboda församling genom en utbrytning från Vissefjärda församling. 

Emmaboda kyrka invigdes den 21 december 1941 av biskop Yngve Brilioth. På utsidan renoverades kyrkan 1963. 1966 bekläddes den med koppartak. Två renoveringar och viss ombyggnation av interiör har ägt rum 1970 och 1999.

I den nya kyrkan placerades altaret i en absid i norra delen. Kyrktornet reste sig 21 meter mot himlen med ett tre meter högt kors i spetsen. I tornet placerades två klockor med ett elektriskt ringverk. Klockorna och ringverket skänktes av Emmaboda kyrkliga syförening. 

Klockorna göts av firman K G M Bergholtz i Stockholm. Storklockan vägde 734 kg och lillklockan 418 kg. 
På storklockan står det:
"Guds folk inför Konung träd,
med helga offer Honom gläd,
ditt liv åt Ärans Konung giv,
din salighet Han bjuder vid."
På lillklockan står det:
"Ära vare Gud i höjden och frid på jorden bland människor,
till vilka Han har behag."

Då man inträder genom den ”nya” kyrkporten kommer man in på kyrktorget. Där står en ljusbärare gjord av den lokala smeden Gunnar Blom. 

I kyrkfönstren hänger ljushållare som är gjorda av glas, designade av Erik Höglund. 1970 skänkte direktör Jan Åfors en ljusbärare i samma stil. Efter renoveringen 1999 är ljusbäraren placerad i Emmaboda församlingshem.

På läktaren finns orgeln. Den byggdes 1970 i Danmark av Troels Krohn från Hilleröd och har 15 stämmor. Orgeln är fördelad på två manualer och pedal med fem stämmor i varje verk. 

På väggen bredvid predikstolen som tillverkades 1926 hänger en ikon målad 1968 föreställande ”Kristus Pantokrator”. Den är skänkt till minne av tacksamma invandrare från Grekland. Ljusstaken som står nedanför predikstolen är från 1941 och gjord i mässing. Den skänktes av K.W Johansson.   

Dopfunten är av gråvit svensk marmor och tillverkad 1943 av AB Bröderna Svenssons Stenhuggeri i Emmaboda. Intill dopfunten finns ett dopaltare.

Altartavlan föreställer Jesus Kristus som från en höjd förkunnar Livets ord för en lyssnande folkskara. Tavlan är målad av Nybrokonstnären Gunnar Theander 1932. Det sägs att konstnären målade tavlan utomhus i ljusa färger men inte blev nöjd med resultatet. Han målade ytterligare en duk med samma motiv men i mörkare toner, denna tavla placerades i Nybro kyrka. Därför kommer det sig att Emmaboda och Nybro kyrkor har likadana altartavlor. Den ljusare hamnade alltså i Emmaboda kyrka och invigdes 1935. 

På vardera sidan om altartavlan finns ett glasmosaikfönster, designat av glaskonstnär Erika Lagerbielke med tema jungfru Maria. Dessa installerades och invigdes första advent 2000. 

Kyrkans altare, ambon och altaret i sakristian går i samma stil och är tillverkade 1999 i björk av A. Thorvaldssons Snickerier AB i Västervik. Till vänster om kyrkans altare står ett vackert golvur i trä. Detta tillverkades 1974 och skänktes av målarmästare Torsten Barrdahl 2002. 

Det så kallade körrummet ligger i den gamla församlingshemsdelen. Väggmålningen är en speciell och vacker prydnad som föreställer ”Livet” och skildrar symboliskt människans vandring från vaggan till graven. Väggmålningen är från 1958 och målad av konstnär Josef Schott.    

Välkomna till Emmaboda kyrka!