Vad innebär det att vara gravrättsinnehavare?
Att vara gravrättsinnehavare innebär såväl ansvar som rättigheter. Flera personer kan gemensamt vara gravrättsinnehavare, och då delar man på ansvaret och rättigheterna. Gravrättsinnehavaren ansvarar för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Som gravrättsinnehavare har du rätt att bestämma vilken gravsten gravplatsen ska ha samt hur graven smyckas och dekoreras.
Gravrättsinnehavaren bestämmer vem eller vilka som får gravsättas inom gravplatsen. Gravrättsinnehavaren har alltid rätt att själv bli gravsatt i graven som den står som gravrättsinnehavare för. Det är endast gravrättsinnehavaren som har rätt att *ansöka om ny gravanordning eller ändringar på befintlig.
*Ansöka = En godkänd ansökan krävs från Emmaboda pastorat
Gravrättsinnehavaren har även rätt att förlänga, överlåta, återlämna eller förordna gravplatsen under pågående gravrättstid. I samband med ett nytt dödsfall ingår en kostnadsfri gravrätt som gäller i 25 år, med möjlighet till förlängning.
Det är gravrättsinnehavarens ansvar att gravstenen uppfyller de säkerhetskrav som finns. Med jämna mellanrum kontrollerar kyrkogårdsförvaltningen att gravstenar uppfyller dessa krav.
Vad händer om gravrättsinnehavaren avlider?
Om gravrättsinnehavaren avlider har dödsboet sex månader på sig att meddela vem eller vilka som utses till ny gravrättsinnehavare. Kan inte en ny gravrättsinnehavare utses, återgår gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen.
Vad händer om gravrätten återlämnas?
En gravrättsinnehavare kan när som helst under upplåtelsetiden återlämna gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen. Gravrättsinnehavaren är fortfarande, i juridisk mening ägare till sin *gravanordning i ytterligare sex månader. Efter sex månader plockas gravanordningen bort, om den inte har ett kulturhistoriskt värde.
*Gravanordning= gravsten, kantlister m.m.