Aktuellt
Vårens program kommer att presenteras från och med den 7 januari. Då går det även att hämta eller beställa vårt tryckta program, som inte längre kommer att delas ut i församlingens brevlådor. Gott slut – ses 2025!
Välkommen till musikkyrkorna på Östermalm – Engelbrektskyrkan och Hjorthagskyrkan! Delta i Engelbrekts församlings musikverksamhet, antingen som besökare på någon av våra konserter eller genom att själv delta i någon av våra körer. Vi ger 1–3 konserter av högsta klass varje vecka under verksamhetsåret.
Vårens program kommer att presenteras från och med den 7 januari. Då går det även att hämta eller beställa vårt tryckta program, som inte längre kommer att delas ut i församlingens brevlådor. Gott slut – ses 2025!
Julen i Hjorthagskyrkan och Engelbrektskyrkan betyder klassiker som adventskonsert, lucia, julkonsert, julspel, Beethovens nia till nyår och trettondagskonsert, men även en julgala och en konsert med hovsångare K-M Fredriksson.
I år är det 200 år sedan Beethovens väldiga nionde symfoni uruppfördes. Premiären ägde rum i Wien på Theater am Kärtnertor den 7 maj 1824. I nyår kan du höra den traditionsenligt i Engelbrektskyrkan.
Gabriel Faurés rekviem, inspirerat av personliga förluster, skiljer sig från traditionen genom att undvika domedagsstämning och istället framhäva ljus och hopp. Verket uruppfördes 1888 och spelades även på hans egen begravning 1924
Organist är en yrkesgrupp som det väntas vara brist på i framtiden. Engelbrekts församling vill värna det kyrkomusikaliska arvet och har därför en orgelskola i Hjorthagskyrkan med sju elever i åldrarna 10–14 år. Här träffar vi Kerstin Alling, organist och lärare åt dessa musikhungriga elever!
Engelbrekts församling har ett välförtjänt gott rykte om att låta tonerna ta stor plats i verksamheten. Med konserter av stora mått på söndagar i Engelbrektskyrkan och Kulturlördagar i Hjorthagskyrkan finns det alltid tillgång till musik och kultur av högsta klass för Stockholms musikintresserade invånare.
Engelbrekts församling är stolta över att meddela lanseringen av sitt första moderna musikutbud genom att välkomna vokalensemblen The Modern Sound till församlingen. The Modern Sound består av tio meriterade sångare som sjunger pop- och soulmusik.
I Engelbrekts församling arbetar fem anställda musiker. Alla med gedigna utbildningar, erfarenheter och meriter samt med bagaget fullt av internationella priser och framgångar.
1724 uruppfördes Johannespassionen av J. S. Bach i Nicolaikyrkan i Leipzig. 299 år senare uppfördes den i scenisk gestaltning i Hjorthagskyrkan av Hjorthagens Kammarkör, Rebaroque och solister i toppklass. Läs om bakgrunden till detta praktverk.
Intervju med organisten och orgelläraren Kerstin Alling som har sju elever i åldrarna 8–13 år. Den 4 mars ger de sin första konsert på Hjorthagskyrkans Grönlundsorgel. Då blir det filmmusik från bl a Star Wars, Harry Potter och Sagan om ringen.
2017 satte Karin Bäckström, organist och körledare i Engelbrekts församling, upp African Madonna i Engelbrektskyrkan. Publiken då var helt förtrollad och hänförd av föreställningen. Är det möjligt för en körledare att känna inspiration att göra samma verk om och om igen? Svaret är ja. Den 16 oktober sätter Karin återigen upp föreställningen av Felicity Laurence.
Camerata Engelbrekt är en blandad vokalensemble med 16 sångare som nyligen flyttat in i Engelbrektskyrkan. Sedan starten i september 2016 har ensemblen haft sin verksamhet i Hjorthagskyrkan under namnet Hjorthagens vokalensemble, men kommer nu att fortsätta med nytt namn och med Engelbrektskyrkan som nytt hemvist.
Per Berggren bor i Mariefred och är en riktig Bachveteran, han har nämligen varit på Matteuspassionen i Engelbrektskyrkan varje år sedan 1980.
Den 9 oktober kommer organist Erik Boström till Engelbrektskyrkan för att uppföra Olivier Messiaens mästerverk »Livre du Saint Sacrement« – det heliga sakramentets bok – med nattvarden som tema. Erik Boström är en av de stora uttolkarna av Messiaen. Själv student till mästaren har han flera gånger uppfört Messiaens musik i Sverige och internationellt.
Hymnen Stabat Mater Dolorosa av Giovanni Battista Pergolesi handlar om Marias sju smärtor som det kallas för inom katolska kyrkan. Texten härstammar från tidigt 1300-tal och har tonsatts genom hela musikhistorien.
H-mollmässan är ett verk för kör, solister och orkester av Johann Sebastian Bach. Den är en tonsättning av den kristna mässans ordinarium (fasta texter) på latin. Verket har verkförteckningsnumret BWV 232.
En krispigt kall höstdag träffar jag Gunnar Nordmark, en multikonstnär som vill beröra och hylla hösten. Nu har han tonsatt höstliga dikter av Edith Södergran, vilka ska uruppföras av Hjorthagens kammarkör den 16 oktober.
Träffa församlingsbon och violinisten Ylva Magnusson som brinner för det lokala kulturlivet i Hjorthagen.
En intervju med vännerna Bengt Eklund, organist i Engelbrekts församling, och Karl-Magnus Fredriksson, hovsångaren som enligt tidningen Opus »är sin egen genre«. De två har en lång historia med Matteuspassioner och andra konserter tillsammans bakom sig.
Jan Börjeson - eller Orgel-Janne som han även kallas - är orgelbyggare. Just nu håller han på att renovera orglarna i Engelbrekt och Hjorthagen. Vi träffade honom en förmiddag i Hjorthagskyrkan.
När pandemin och nedstängningarna var ett faktum stod våra musiker utan publik. Nu har ett år gått och vi ser tillbaka på ett mycket annorlunda musikår. Men nej, tyst har det inte varit.
Välkomna till en mångfald av kulturprogram i Hjorthagskyrkan, alltid samma tid och samma plats. Programmet börjar kl 15:00. Begränsat antal platser.
Körsång är en viktig del av Engelbrekts församlings musikliv. Att sjunga i kör kan ge så mycket mer än att bara sjunga tillsammans. Oavsett ålder eller erfarenhet kan du säkert hitta en kör som passar dig.