Lyssna

Nyhetsbrev från Enköpings församling 20 augusti

Dop-påminnelsen blev en fantastisk upplevelse

Vårfru kyrka är en kyrka som ligger högt beläget i centrala Enköping. Delar av den byggdes på 1100-talet. Kyrkan målades invändigt i början av 1900-talet av Karl-Wilhelm Pettersson. Jag personligen kan inte kyrkans historia så jättebra, men har hört berättas att under kyrkans golv ska det finnas gravplatser. Men år 1783 kom ett förbud att gravsätta under golvet i våra kyrkor. Jag vet därför inte om de finns kvar eller om de har fått ny viloplats.

För er som vill veta mer, passa på att besöka kyrkan under öppettider! Den är öppen tisdag–söndag kl 10–15 (stängt för lunch 12.00–12.30). För er som vill vara med på en gudstjänst så är ni välkomna på söndagar kl 11.00.

Jag själv fick doppåminnelse i just denna kyrka. Påminnelse om dop blev det eftersom jag som barn blev döpt i Svenska kyrkan och därmed blev medlem och inte kan döpas en gång till. När man är liten så har man inte så mycket att säga till om, minnet av dopet finns det inte heller så mycket kvar av. Jag har själv känt att jag ville uppleva det här med att bli döpt och besökt olika församlingar som inte kändes rätt för mig. 

Besökte denna kyrka och hörde efter om dop-påminnelse för vuxen person. Nu i efterhand vill jag erkänna att det var en fantastisk upplevelse! Att dels få känna kraften av Gud och även all kraft och energi som blivit genom åren i denna vackra kyrka.

Jag vill därför rekommendera er som inte blivit döpt som barn eller vill ha doppåminnelse/doperinran som vuxen att kontakta kyrkan och meddela ert ärende och vilken kyrka eller kapell som ni önskar.

Lars Andersson, Enköping

Foto: Magnus Aronson

Vi tipsar om ...

Regnbågsmässa

Mässan hålls i Vårfrukyrkan i samband med Enköping Pride. Regnbågsmässan är en trygg och accepterande plats, där alla är välkomna. Gudstjänsten liknar en traditionell mässa, men där vi aktivt använder ord, musik och psalmer som är HBTQI-inkluderande.
Präst: Frazze Jehrlander
Musiker: Astrid Burgmann

Datum: lördag 24 augusti 17.00

Prostens lekstuga öppnar igen!

Prostens lekstuga är Svenska kyrkans öppna barnverksamhet i Enköping. Här finns möjlighet att träffa andra föräldrar och barn, utbyta erfarenheter eller bara vara. Sångstund med andakt samt fika varje gång. Alla barn och föräldrar välkomna, du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. 

Dag: måndagar och torsdagar kl 13.00–16.00, tisdagar och fredagar kl 9.00–12.00
Plats: Kyrkans hus, ingång från Badhusg 4.
Terminsstart: 26 augusti

Trädgårdsdagen

Svenska kyrkan medverkar på flera sätt vid Trädgårdsdagen i Enköping. Det blir bland annat en ekumenisk gudstjänst kl 11 i Prostgårdens trädgård samt drop in-dop i trädgården kl 13-15. 

Datum: lördag 7 september 

Snart börjar lunchmusiken igen ...

Välkommen till lunchmusiken i Vårfrukyrkan på onsdagar! Möjlighet att köpa kaffe och smörgås från kl. 11.30. Fri entré. 

Dag: onsdagar kl 12.10
Kommande datum: 11/9, 18/9, 25/9 

En präst med en regnbågsfärgad stola håller en skål oblat i ena handen. Den andra handen håller fram en oblat.

Foto: Louise Albrecht /Ikon

Kommande program

Händer i veckan

Här kan du läsa om vad som händer i Enköpings pastorat den närmaste tiden: gudstjänster, träffar och musik.

Nyhetsbrev

Enköpings pastorat skickar ut ett nyhetsbrev med information från församlingar och kyrkogårdsförvaltning. Du kan prenumerera på brevet, som då skickas till dig per e-post.

Kontakt Enköping

Här hittar du kontaktuppgifter till medarbetare och verksamhet i Enköpings församling.