Våren är tiden för återfödelse
... då naturen vaknar upp ur sin vinterdvala. Allt börjar knoppa och få nytt liv.
Ägg är en symbol för återfödelse och fruktbarhet. Dåtidens genetik på höns, samt den lilla tillgången till foder vintertid, gjorde att hönorna förr i tiden kom igång med sitt värpande igen lagom till fastan efter ett längre uppehåll. Eftersom man inte åt ägg under fastan blev det överskott på ägg lagom till påsk.
Att måla ägg är en tradition som härstammar från en gammal kristen sed och har blivit en stor konstform i Ukraina och delar av Central- och Östeuropa. Ägg som dekoreras i enlighet med ukrainska folkliga traditioner kallas pysanka.
Från 1700-talet var det vanligt i Europa att ge bort ägg som var målade eller hade små inskrifter. Även kungligheter gav varandra ägg, men då med värdefullt innehåll.
Traditionen att skänka ägg har levt kvar, men i Sverige handlar det främst om godisfyllda ägg. En del familjer gömmer ägg så barnen får leta efter dom i tron om att påskharen har varit på besök. Påskharen som kommer med äggen har funnits som sed i Tyskland sedan 1600-talet. Men först under 1800-talet kom den seden till Sverige men påskharen som symbol fick inget större fäste i Sverige.
Visste du att:
I Sverige äts det 2 000 ton ägg under påskveckan. Det är dubbelt så många som under en vanlig vecka. Under själva påskafton äts det upp till 6 miljoner ägg i timmen. Det är galna siffror om man tänker efter.
En ”äggstra” glad påsk önskar Sandra Wallin, församlingspedagog