Interiör från Hacksta kyrka
Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 mars 2025

Titta in i kyrkor under Vår konst

Enköpings pastorat deltar under påskhelgen i konstrundan Vår konst. Då kan du titta in i flera av våra kyrkor och bekanta dig med vårt vackra och spännande kulturarv.

Vår konst är en konstrunda som pågår runt om i Enköpings kommun. Flera lokala konstnärer ställer ut. Även kyrkor i Enköpings pastorat öppnas, med möjlighet att se vårt fantastiska kulturarv. Vår konst pågår från långfredagen till påskdagen.

Öppna kyrkor under Vår konst

  • Boglösa kyrka
    Inventarier värda att lägga märke till är triufmkrucifixet och sakramentskåpet från 1300-talet. Vapenhusets vindskivor med drakhuvud saknar motsvarighet i landet.
    Öppettider: påskafton kl 12–15 
  • Veckholms kyrka
    En av de mest sevärda sakerna i kyrkan är altarskåpet, tillverkat i Bryssel på 1500-talet. Ovanför detta hänger triumfkrucifixet, ett svenskt arbete från 1400-talet. Kyrkans orgel är en av få i landet som har så kallad fågelstämma, som är ett mekaniskt biregister som ska imitera fågelkvitter. Även klockstapeln med sina fyra solur hör till sevärdheterna. 
    Öppettider: påskafton och påskdagen kl 12-17 
  • Lillkyrka kyrka 
    Av kyrkans bevarade medeltida inventarier finns en Maria- och en Kristusbild. Orgeln, som är byggd 1840, är en av dem som orgelbyggaren och Lillkyrkabon P.O. Gullbergsson byggde.
    Öppettider: påskafton kl 12-15  
  • Härkeberga kyrka

    Kyrkan är framförallt känd för sina rika kalkmålningar. Flertalet har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och kan på stilistiska grunder härledas till kyrkomålaren Albertus Pictor. I Härkeberga kyrka finns även ett triumfkrucifix som är bevarat från mitten av 1300-talet och väster om kyrkan ligger en gammal komministergård som numera ägs av Nordiska museet. Kyrkan ligger en mil nordost om Enköping.

    Öppettider: påskafton, påskdagen kl 11-16
  • Hacksta kyrka
    Vi tipsar om kyrkans medeltida kalkmålningar samt att man inne i kyrkan lyckats restaurera både en draperimålning kring altaret från 1600-talet. I koret i Hacksta kyrka står två medeltida skulpturer från ett altarskåp som sannolikt är utfört i Sverige under 1400-talets senare del. Kyrkan ligger knappt tre mil från Enköping i Trögdens sydöstra ände.
    Öppettider: påskafton och påskdagen kl 12–16 
  • Husby-Sjutolft kyrka
    Kyrkans torn byggdes i början av 1400-talet och har även haft funktion av ett försvarstorn för bygden. Inne i kyrkan finns senmedeltida väggmålningar av Albertus Pictor, vars signatur finns ovanför sakristians dörr. 
    Öppettider: påskafton och påskdagen kl 12–16 
  • Härnevi kyrka
    Kyrkans valv och väggar är rikt dekorerade med kalkmålningar utförda i början av 1480-talet. Det är Albertus Pictor och hans verkstad som utfört dem. Just målningarna i Härnevi anses som en av topp tre kvalitetmässigt i Sverige. De två andra är Täby kyrka och Kumla kyrka (mellan Enköping och Sala). 
    Öppettider: påskdagen kl 12–16 
  • Vårfrukyrkan Enköping
    Kyrkorummet är dekorerat med målningar på både väggar och tak. De flesta av målningarna är målade under restaureringen 1903–04 av CW Pettersson.
    En målning föreställer ett konsekrationskors som målades under medeltiden. Målningen togs fram på 1970-talet av Lars Göthberg som också konserverade
    den. Kyrkans valv benämns som ett stjärnvalv, eftersom ribborna utgör formen av en stjärna. Där sitter ”valvgubbar” som är gjorda i själva murningen och står ut i relief. 
    Under Vår Konst visas en utställning om kyrkans historia och en samling silverföremål.
    Öppettider: långfredag kl 10-17 (gudtjänster kl 11, 15 och 18), påskafton kl 10-15, påskdagen kl 10-15 (högmässa kl 11)

Mer information

Läs mer konstrundan på Vår konsts webbplats.

Karta över öppna kyrkor under Vår konst

Läs mer om kulturarvet på Svenska kyrkans nationella webbplats

Upptäck kulturarvet

Kyrkor och begravningsplatser är fulla av historia och rymmer olika slag av berättelser. Samtidigt är rummen och platserna inte museala utan används än idag, ett levande kulturarv.