Lyssna

Svar på frågor om lokalförsörjningsarbetet

Här hittar du svar på vanliga frågor om arbetet med lokalförsörjning i Enköpings pastorat.

1. Vad är en lokalförsörjningsplan?

En lokalförsörjningsplan görs för att man vill undersöka hur verksamhetens lokaler används och på vilket sätt man kan tänkas vilja använda dem i framtiden. Man tittar också på fastigheternas skick och behov av framtida underhåll. På så sätt kan man fatta beslut om vilka förändringar som ska göras. Det kan handla om att lokaler behöver byggas ut, byggas om, renoveras, hyras ut, säljas eller rivas.

2. Varför tar vi fram en lokalförsörjningsplan?

Svenska kyrkans högsta beslutande organ – kyrkomötet – bestämde 2016 att Svenska kyrkan ska ta ett gemensamt ansvar för fastigheter, kyrkor och utjämningssystem. I beslutet ingick att varje församling och pastorat ska ha en lokalförsörjningsplan. Därför arbetar även Enköpings pastorat med hur lokalförsörjningen ska se ut framöver.

3. Vad är syftet med lokalförsörjningsplanen?

Precis som i Svenska kyrkan i stort så minskar andelen medlemmar i Enköpings pastorat. På sikt betyder det att vi kommer ha mindre pengar. Samtidigt har pastoratet många fastigheter som vi måste underhålla, vilket innebär stora kostnader. 

Genom att se över hur mycket fastigheterna används och till vad, kan vi se till att pastoratet kan fortsätta utföra sitt uppdrag i lokaler som är ändamålsenliga – och att vi använder våra resurser på ett hållbart sätt. Genom lokalförsörjningsplanen kan vi också minska vår påverkan på miljö och klimat.

4. Vem beslutar vad som ska göras med pastoratets fastigheter?

Det är pastoratets förtroendevalda (kyrkoråd och kyrkofullmäktige) som slutgiltigt fattar beslut om vad som ska hända med pastoratets fastigheter. Värt att nämna är dock att det står i kulturmiljölagen att kyrkor som är byggda före år 1940 inte får ändras eller säljas utan tillstånd av länsstyrelsen. I Enköpings pastorat finns exempelvis 22 medeltida kyrkor och för dem gäller att deras utseende måste bevaras både in- och utvändigt. 

Våra övriga byggnader har inte samma skyddsvärde. Där kan vi mestadels själva välja vad som ska göras gällande underhåll och ägande.

4. Vad ska lokalförsörjningsplanen innehålla?

Lokalförsörjningsplanen ska beskriva planerad utveckling, behov och bestånd av mark, byggnader och anläggningar i pastoratet. Där ska också finnas en åtgärdsplan samt en konsekvensanalys.

Planen ska ta hänsyn till det som står i församlingsinstruktionen och kyrkofullmäktiges mål för lokalförsörjningen. Innehållet ska även samordnas med annan verksamhetsplanering.

Lokalförsörjningsplanen revideras vart fjärde år och täcker en planeringsperiod på minst tio år. Den skickas till stiftet för kännedom.

5. Hur ligger Enköpings pastorat till i lokalförsörjningsarbetet?

Lokalrevision genomförd

Kyrkans Fastighetssamverkan i Stockholm AB fick 2023 i uppdrag att göra lokalrevision, analys över fastighetsinnehavet samt att ge förslag till åtgärder. Deras förslag, som presenterades för kyrkorådet i januari 2024, handlade om att minska kostnaderna, öka intäkterna samt att effektivisera och utveckla. 

Arbetsgrupp för arbetet 

I mars 2024 tillsatte kyrkorådet en arbetsgrupp för det fortsatta arbetet med lokalförsörjning. Gruppen bestod av Linda Johansson, ordförande i kyrkofullmäktige, Per Arosenius, ordförande i kyrkorådet, Magnus Björstedt, ordförande i fastighetsutskottet, Lena Brolin, kyrkoherde, Lena Furberg, kanslichef och Ann-Sofie Hansson, kyrkogårds- och fastighetschef. Arbetsgruppen tog fram en process- och tidplan för arbetet.

Principbeslut om fastigheterna

Kyrkofullmäktige beslutade i februari 2025 att vissa principer ska gälla fastigheterna i Enköpings pastorat. Principerna gäller fram till och med år 2034. Principerna är: 

  1. Högst 25 procent av de totala budgeterade kostnaderna får gå till drift och underhåll av fastigheter i den kyrkliga verksamheten sett över tid inte/år.
  2. Verksamhet ska gå före fastigheter. Optimera nyttjandet av samtliga lokaler. 
  3. En gemensam lokal ska finnas för varje arbetslag.
  4. Vid utbyggnad av nya lokaler ska motsvarande lokalyta i befintliga lokaler avyttras. 
  5. Användningen av kyrkor ska delas in i tre kategorier: varmställd, svalställd och kallställd.
  6. Mark som inte ligger i direkt anslutning till kyrkogårdar säljs. 
  7. Då hyresgäst flyttar ska beslut om fortsatt uthyrning eller försäljning av fastigheten fattas.

Ladda ner 

Här kan du ladda ner principerna om du vill läsa dem i sin helhet.

Principer avseende fastigheter Enköpings pastorat, med förklarande text (pdf)

Fortsatt process

Att se över pastoratets fastigheter är ett långsiktigt arbete. Just nu tittar vi på energianvändningen, ser över behov och funderar över vad som kan och bör utvecklas. Pastoratet tar även in förslag och synpunkter från anställda och förtroendevalda. Även du som bor inom pastoratet är välkommen att bidra med dina tankar. 

Fastighetsförvaltning

Enköpings pastorat ansvarar för 26 kyrkor, varav 22 är medeltida, samt ett kyrkcentrum med invigt kyrkorum. Vårt mål är en god och kostnadseffektiv förvaltning.

Om Enköpings pastorat

Enköpings pastorat finns på många ställen och i olika former. Vi har verksamheter för barn, unga och vuxna. I pastoratet finns 26 kyrkor och många andra lokaler med gudstjänst och musikliv.

Kontakt fastighetsförvaltning

Här hittar du kontaktuppgifter till församlingsexpedition och kansli, vid frågor om exempelvis dop, vigsel och begravning.

Läs mer på Svenska kyrkans nationella webbplats

Gemensamt ansvar

Genom att ta ett gemensamt ansvar för fastigheter, kyrkor och ekonomi kan Svenska kyrkan fortsätta sprida kristen tro och arbeta för en bättre värld även när medlemmarna blir färre och de ekonomiska resurserna mindre .