Svenska kyrkans klimatstrategi
Svenska kyrkan har en uttalad klimatstrategi Färdplan för klimatet som innebär att vi ska:
- uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten
- lyfta andliga och existentiella aspekter av klimatförändringarna
- verka för klimaträttvisa i ord och handling
FN:s definition av hållbar utveckling innefattar tre dimensioner: den ekologiska, ekonomiska och sociala. Dessa tre hör ihop och förutsätter varandra. Svenska kyrkan lyfter även en fjärde dimension – den andliga och existentiella. Läs gärna mer här.
Enskede-Årsta församling
I församlingsinstruktionen, som är ett styrdokument för församlingens verksamhet 2025-2029, fastslås att hållbarhetsarbetet är ett prioriterat område och ska genomsyra alla verksamheter. Församlingen ska vara drivande för hållbarhet både lokalt och globalt.
Ett pågående arbete
Vi strävar efter att utveckla vårt hållbarhetsarbete i stort som smått. Det kan handla om alltifrån sopsortering och pappersanvändning till solpaneler på taket och kompetensutveckling samt att lyfta klimatfrågor och social hållbarhet i verksamheter, konserter och gudstjänster.
Kyrkan har alltid jobbat med social hållbarhet genom mötesplatser och möjlighet till gemenskap. Det arbetet fortsätter vi med outtröttligt, varje vecka, året runt.
En annat sätt att jobba med social hållbarhet är att erbjuda arbetsträning och öppna upp för att engagera fler volontärer i verksamheterna.
Klimaträttvisa genom Act Svenska kyrkan
Församlingen har ett stort engagemang för Act Svenska kyrkan och arbetar aktivt för allas rätt till ett värdigt liv. Det innebär också att vi har ett fokus på klimaträttvisa och strävar efter att bli klimatneutrala till 2030. All insamling som sker i församlingen (vid konserter, försäljning av hantverk, fika, temadagar) går till Act Svenska kyrkan. Läs mer här.