Foto: Albin Hillert

Lars G. Linder på plats i Polen

Just nu håller Lutherska Världsförbundet sin generalförsamling i Polen, vår kyrkorådsordförande Lars G. Linder är på plats och har skickat oss en hälsning.

Församlingarna i Svenska kyrkan Eskilstuna är alla med i Lutherska Världsförbundet, LVF. Just nu är LVF samlat till generalförsamling. Mer än 700 representanter från de 150 medlemskyrkorna runt hela jorden. Tillsammans är vi mer än 77 miljoner människor som tillhör gemenskapen i LVF.

Temat för generalförsamlingen är ”En kropp, en ande, ett hopp”. Att möta människor från olika delar av världen, som alla delar samma tro är mycket energigivande. Perspektiven är så olika, men ändå så lika. Utgångspunkterna så skilda, men ändå så sammankopplade. De flesta medlemskyrkor kommer från länder och världsdelar där de är små minoritetskyrkor. Svenska kyrkan tillhör de allra största lutherska kyrkorna, med sina 5,5 miljoner medlemmar. Större och störst är dock Mekane Jesus-kyrkan i Etiopien och Lutherska kyrkan i Tanzania. Medlemskyrkor finns också i Sydkorea, Ryssland, Ukraina, Indien, Guatemala, Costa Rica, liksom också i det annars så starkt katolska Polen, där generalförsamlingen genomförs. Så perspektiven är definitivt olika. Vi är i Krakow, kulturhuvudstaden i EU, med sin stolta och långa historia.

Under generalförsamlingen ska en ny styrelse, med ny ordförande väljas. Här ska också tas beslut om uttalanden och resolutioner samt ett samlat generalförsamlingsuttalande. Just nu pågår intensiva diskussioner om hur dessa ska utformas.

Sannolikt kommer det att handla om betydelsen av att stå upp för alla människors lika rätt och värde, inte minst befästa det självklara i att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och rättigheter, vilket ju historiskt inte varit fallet. I stort sett samtliga medlemmar i LVF viger såväl kvinnor och män till prästämbetet, och trycket på det ytterst få som ännu inte tagit det steget är stort.

Det kommer också att handla om vikten och betydelsen av att motverka klimatförändringarna som beror på hur vi människor agerar. Helt enkelt frågor som handlar om våra gemensamma möjligheter att skapa och driva på för en kyrka och ett samhälle som ser alla och ger alla möjligheter att vara den de är.

En fråga som väckts från de nordiska kyrkorna handlar om att stärka urbefolkningarnas rättigheter och möjligheter. Svenska kyrkan har ju sedan en tid arbetat med en försoningsprocess gentemot det samiska folket och de övergrepp som Svenska kyrkan historiskt varit en del av. Kyrkan har dessvärre i många andra delar av världen varit en del av de övergrepp som begåtts mot urbefolkningar, och LVF måste bidra till en nödvändig försoningsprocess. Förståelsen av Guds ord i dessa dagar är glasklar; Alla har samma värde och rätt.

Att få vara en del av generalförsamlingen är en gåva. Det går inte att överskatta betydelsen av att få möjlighet att möta lutheraner från andra delar av världen och få del av deras perspektiv. Att få bilder från situationen i flera av de afrikanska länderna, som utsätts för fundamentalistiskt förtryck från islamister, att få inblick i vardagen för kristna i Palestina, som dagligen och stundligen utsätts för övergrepp från ockupationsmakten Israel. Men också att få bilder av hur lutheraner i Ryssland upplever sanktioner mot den ryska befolkningen på grund av Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Liksom att få fördjupad insikt i situationen i framför allt östra Ukraina från Lutherska världsförbundets insatser genom ”LWF World Service”, LVF:s biståndsarbete.

En av dagarna under generalförsamlingen fick vi möjlighet att besöka Auschwitz-Birkenau. Ett oändligt tydligt exempel på vad som kan hända, och har hänt!, när människor behandlas olika utifrån sin tro. Att göra ett besök i Auschwitz-Birkenau skapar ett bestående märke i hjärtat. Ett märke som stärker engagemanget för alla människors rätt till sin tro och sin religion. Vi säger ”aldrig mer”. För min del räcker det inte med att säga så. Vi måste också i varje stund och varje ögonblick agera just så. Aldrig mer!

Världen är mångfacetterad och verkligheterna många. Som representant från en majoritetskyrka i ett (internationellt sätt ännu) stabilt och för kristna tryggt land, är det viktigt att förstå att verkligheten inte är en utan många. Medan det som förenar oss i LVF är vår tro och vårt engagemang för en livgivande och engagerad kyrka.

Ordförandeskapet i Lutherska Världsförbundet cirkulerar mellan regionerna. Den här gången är det de nordiska ländernas tur att besätta ordförandeposten. Den enda nomineringen till ordförandeposten är Biskop Henrik Stubkjaer, Lutherska kyrkan i Danmark. Biskop Henrik har fram till nu fungerat som ordförande för ”World Service”, LVF:s biståndsverksamhet, där har gjort ett utomordentligt gott jobb. Det känns tryggt att han tar över stafettpinnen efter Ärkebiskop Dr Panti Filibus Musa, Lutherska kyrkan i Nigeria. Under Biskop Musas period har LVF utvecklats väl och stärkt sin ställning. För svensk del är är det glädjande att vi nu har en ledamot i LVF:s styrelse med Veronica Pålsson, präst i Svenska kyrkans församling i Norge. Veronica har sedan tidigare varit engagerad i LVF:s ungdomsrörelse.

Vi har också all anledning att framföra vårt varma och innerliga tack till vår egen Ärkebiskop em. Antje, som fungerat som en av de vice ordföranden i LVF den senaste perioden. Hennes insatser för LVF och Svenska kyrkan kan inte överskattas.

Jag har förmånen att delta under generalförsamlingen då jag fått förmånen att fungera som ordförande för Lutherska Världsförbundets finansieringsstiftelse, The Endowment Fund. Vår uppgift är att samla in bidrag och därefter förvalta dem på ett sätt som gör att vi kan bidra till LVF:s finansiering.

Ännu pågår generalförsamlingen några dagar, och jag har möjlighet att fortsätta samtalen med trosvänner från andra delar av världen, vara med i spännande och mycket intressanta bibelstudier, uppleva härliga och upplyftande gudstjänster och andakter.

Det jag lärt mig hittills är att vår tro verkligen ställer krav på oss alla att förstå vidden av att vi alla är del av samma kropp, att vi alla får styrka av en och samma ande och att vi alla tillsammans bär på samma hopp. Hopp om en värld där alla har samma rätt och värde.

Om du vill, kommer jag mer än gärna till din församling, skola eller förening och berättar mer om Lutherska Världsförbundet och generalförsamlingen i Krakow!

Lars G. Linder, kyrkorådets ordförande samt ordförande i Lutherska Världsförbundets insamlingsfond.