Lyssna

Vigsel steg för steg

Att gifta sig i kyrkan handlar om att säga ja till kärleken och att bekräfta det inför varandra. Här kan du läsa om hur en vigsel går till och vilka förberedelser ni behöver göra.

”Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig…”. Varje år svarar ungefär 22 000 brudpar ja på prästens frågor. Sedan avger de sina löften, där de uttrycker viljan att älska varandra i nöd och lust. Det är vad en kyrklig vigsel handlar om: Att frivilligt gå in i en livslång gemenskap. Att lova varandra att göra allt för att den ska hålla. Och sist men inte minst: att få ta emot en välsignelse över sitt äktenskap.

 

VIGSELN ÄR ÖPPEN FÖR ALLA

I Svenska kyrkan är vigseln öppen för alla par, oavsett kön och när i livet du vill ta steget att gifta dig. Det viktiga är att två människor säger ja till varandra  – och till kärleken.

Så går det till

En kyrklig vigsel kan vara en stor samling med släkt och vänner eller en liten med de allra närmaste. Den kan ske i en kyrka, utomhus eller kanske hemma på verandan. Vissa gifter sig i frack och långklänning, andra i jeans. Varje brudpar är unikt och därför är ingen vigsel den andra lik.

Vad behövs för att gifta sig?

Det behöver varken vara dyrt eller krångligt att gifta sig i kyrkan. Det som behövs är en giltig hindersprövning, legitimationer för er båda och en eller två ringar. Vigseln är helt gratis. Ni får tillgång till lokal, präst, musiker och vaktmästare. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Här kan ni ansöka om hindersprövning på Skatteverkets webbplats. 

Vigselgudstjänsten

En kyrklig vigsel kan se ut på många olika sätt, men för att den ska vara juridiskt giltig måste vissa grundmoment finnas med, till exempel att ni högt säger ja till varandra och avger era löften. Det ingår också bibeltexter och en välsignelse. De brudpar som vill har stora möjligheter att sätta en personlig prägel på vigselakten.

Vigselsamtal och hindersprövning

Prästen tar kontakt med er några veckor innan vigseln, för att tillsammans med er gå igenom hur vigseln ska gå till. Till detta samtal ska ni ta med hindersprövningen. Det är ett intyg som är nödvändigt för att ni ska kunna gifta er. Intyget gäller i fyra månader och beställs hos Skatteverket (www.skatteverket.se).

Dekoration av kyrkan

Om ni vill dekorera kyrkan med extra blommor eller något annat behöver ni kontakta kyrkovaktmästaren minst två veckor före vigseln för att komma överens om hur och när det ska ske. Det brukar vara möjligt att låna vaser för altargången, men ni får ordna arrangemanget på egen hand.

Musik 

Musik väljer ni i samråd med kyrkomusiker i god tid innan vigseln. Det går också bra att låta en anhörig eller annan person sjunga eller spela vid er vigsel. Våra kyrkomusiker brukar också kunna tipsa om duktiga solister och musiker som ni kan anlita. Eventuella extrakostnader står ni för själva. I alla våra kyrkor finns tillgång till orgel och piano. Förslag på vigselmusik kan ni hitta på internet.

Vill ni spela upp musik på annat sätt gäller följande:

  • Ni ser själva till att någon ansvarar för uppspelningen.
  • Ni tar kontakt med kyrkvaktmästaren minst två veckor innan vigseln, så att ni får veta vilka möjligheter och begräsningar som finns i den aktuella kyrkan.
  • All elektronisk utrustning och media som används i samband med vigseln måste testas i god tid innan utsatt datum.
  • Alla våra kyrkor är utrustade med hörselslinga. Här finns också tillgång till mikrofoner.
  • Cd-skivor måste av upphovsrättsliga skäl vara originalskivor.
  • Den musik som spelas upp ska vara köpt och nedladdad på lagligt vis, till exempel via Itunes.
  • Det är inte möjligt att använda datorer som musikkälla.
  • Från och med 1 april 2019 är det inte längre tillåtet att spela musik från Spotify eftersom vigseln är ett offentligt sammanhang.

Risgryn, rosenblad, plasthjärtan…

Vi vill gärna undvika rosenblad i altargången. Efter vigseln går det bra att kasta risgryn eller liknande. Blåsa såpbubblor går också bra. Plasthjärtan, confetti och annat som inte är nedbrytbart är inte tillåtet, och inte heller sockerpastiller eftersom de lockar fram råttor.

Vill du gifta dig utomlands? 

Svenska kyrkan har flera olika kyrkor utomlands. I olika länder gäller olika regler. Läs mer om giftermål på Svenska kyrkans webbplats. 

Vigsel i annan ordning

Vi erbjuder möjlighet till vigsel i annan kristen tradition/ordning, exempelvis katolsk och syriansk, i Klosters kyrka varanann lördag (jämna veckor). Ni har tillgång till kyrkan kl. 16:00-19:00 och vi tillhandahåller vaktmästare, kostnad 6000 kr. 

Lycka till med planeringen och hör gärna av er om ni har frågor!