Välkommen till framtiden

Från en träkyrka till dagens storkyrka har det passerat över 1000 år, människoliv har blivit till generationer som blivit släkter, allt med Fors kyrka som följeslagare. Nu får vi fortsätta vandringen och sätta vår prägel på kyrkan. Här kan du följa vårt arbete med att renovera Fors kyrka.

På den här sidan vill vi berätta om Fors kyrka och den förändring den kommer att genomgå; en restaurering och en ombyggnation, den nionde på 900 år. På det viset kan du följa med i det arbete vi utför för att bevara den historiska byggnaden och ta med den in i framtiden.

Församlingsherde Mary Lindgren Carlsson:
”Människor ska känna sig välkomna och varmt omslutna i kyrkan”
 

Människor ska känna sig välkomna och varmt omslutna, oavsett om det är barnrytmik på korgolvets mattor, föreläsningar och samtalsgrupper, eller ett möte med församlingsrådet. För det behöver vi skapa rumsliga förutsättningar.

Varför behöver Fors kyrka renoveras och byggas om?
– En renovering och ombyggnation är viktig, både för att kyrkan ska vara en levande byggnad här och nu, men också för att det är en kyrka som kommer att stå kvar länge.
Fors kyrka har levt med människor i Eskilstuna under så lång tid och under så olika förhållanden i sin tusenåriga historia. Varje tid har krävt sina anpassningar och förändringar för att kyrkan ska kunna finnas för människorna i just den tiden på bästa sätt. Så även nu. Vi vill att kyrkan ska vara en plats för församlingen, inte bara på söndagens gudstjänst som kanske är det man först tänker på, utan en plats som vi kan fylla med mycket mer. Människor ska känna sig välkomna och varmt omslutna, oavsett om det är barnrytmik på korgolvets mattor, föreläsningar och samtalsgrupper, eller ett möte med församlingsrådet. För det behöver vi skapa rumsliga förutsättningar.
 
Vad skulle en ombyggnation förändra för er?
– Den önskade utbyggnaden på norra sidan skulle skapa möjligheter för samtal i kyrkan – ett litet rum som är till för det lilla mötet eller för att samla en familj till samtal inför dop. Akustiken i det stora kyrkorummet är inte lämpad för den typen av samtal. En utbyggnad skulle också skapa fungerande arbetsplatser för vaktmästeri och andra personer som behöver finnas där.

– Inne i själva kyrkorummet finns stora behov av rengöring av väggarna, men vi vill ju även skapa en större flexibilitet in i framtiden, genom att skapa rum i rummet med hjälp av belysning, olika ljudbilder och även förändringar i möblering. På det viset skapas möjligheter att fira både den lilla gudstjänsten, ha det lilla samtalet eller gruppen, och att använda det stora kyrkorummet i större sammanhang. Som församling inser vi rikedomen i att ha tillgång till den gamla kyrkan och den historia den bär på. Den vill vi ta vara på, värna och synliggöra.  Men kyrkobyggnaden måste också få vara del av den här tiden med de människor som idag vill fira gudstjänster och delta i alla våra verksamheter.
 
Kommer Eskilstunaborna att märka en förändring mer än den visuella?
– Förutom flexibiliteten, möjligheten att möta de olika behoven och att fira gudstjänst som ju är vår livsnerv, så är visionen att Fors kyrka kan bli ett mer öppet och levande rum. Kyrkan ligger centralt i Eskilstuna, men många skyndar förbi utan att kanske ens tänka på att här ligger en kyrka. Vi vill skapa en känsla av att portarna är öppna mot promenadvägarna utanför, utan att några av de känsliga föremål som finns i kyrkan blir förstörda.  Kyrkan ska ju vara en öppen, inbjudande och levande plats. Som vi ser det är det ett rum som erbjuder något annat än det brus som finns runt oss i samhället idag. Ett rum för stillhet och lugn, närhet och värme, trygghet och stabilitet. Och inte minst av närvaro. Fors kyrka står mitt i staden, mitt bland oss, och är ett tecken på att Gud finns i våra liv, mitt i vår vardag.
 
Var håller ni som församling till under tiden som kyrkan renoveras?
– Vi har ett stort församlingshem med många möjligheter. Vi kommer att ställa i ordning vår hörsal och använda den som gudstjänstlokal. Där kan vi fira gudstjänster, hålla dop och även vigslar. Begravningar kommer vi att hänvisa vidare till andra kyrkor. Det innebär ett avbräck i det vanliga flödet, men det betyder inte att vi tappar kontakt med våra församlingsbor eller att vi avbryter våra verksamheter. Församlingens liv kommer att pågå även under renoveringen. 
 

De stora renoveringar av kyrkan som skett genom åren har förändrat byggnaden påtagligt. Nu har vi lärt av historien och vill bevara och förbättra utan att göra stora förändringar av byggnaden. Den tillbyggnad som ska rymma förvaring och samtalsrum kommer att uppföras vid sidan av kyrkan och anslutas med minsta möjliga påverkan på den befintliga byggnaden. De invändiga förändringarna kommer att återställa den historiska upplevelsen av rummet.

Enligt kulturmiljölagen har Svenska kyrkan ansvaret att sköta och till större delen bekosta underhållet av våra svenska kyrkor. Renoveringen av Fors kyrka är ett sätt att bevara dess historia, men också ett sätt att förlänga den, så att den även i framtiden kan vara en kyrka för gudstjänster och andra mötesplatser.

Kyrkorådets ordförande Lars G Linder
”Kyrkan ska vara mer än bara en kuliss”
 

Lars G Linder i hatt
Lars G Linder Foto: Ulf Tjärnström

Varför ska Fors kyrka renoveras och byggas om?
– Svenska kyrkan har ansvaret att förvalta historiskt viktiga byggnader. Vi är alltså skyldiga att underhålla kyrkorna i Eskilstuna för att de ska stå kvar och inte förfalla. Fors kyrka är Eskilstunas äldsta byggnad. Den har stått på sin plats sedan långt innan staden blev Eskilstuna, så byggnaden är viktig för alla här oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte.  Men kyrkan ska ju inte bara vara en kuliss utan även en plats för sammanhang, gemenskap och andlig fördjupning. I kyrkan händer stora saker i människors liv. Därför behöver vi inte bara putsa upp utan också bygga om.  Den här renoveringen och ombyggnationen är alltså ett sätt att rädda vårt äldsta hus samtidigt som vi skapar möjligheter för församlingen att fortsätta med sina verksamheter i lämpliga lokaler med bättre kvalitet av bland annat ljus och ljud - sådant som är avgörande i en kyrka där gudstjänster hålls och konserter och andra kulturyttringar arrangeras.
 
Finns det inte risk att känslan av historisk förankring går förlorad i en ombyggnation?
– Det finns nog alltid en rädsla för stora förändringar när det gäller gamla byggnader. Men vi vill ju inte förstöra, utan bevara och förvalta. Samtidigt har kyrkan sedan 1000-talet genomgått många stora förändringar, vartefter behoven har förändrats. Det är inte bevarande och statiskhet som varit det historiskt självklara, utan förändring. Det har till och med varit vanligt att kyrkor har rivits eller ruinställts och så har man i stället byggt nya. Så det vi gör idag, att bygga om för att kunna bevara, är en mer modern företeelse än vad många tror. Det är ju som sagt ett ansvar som åligger oss, men för att kyrkan ska vara kvar ska den kunna användas, och då måste vi ha en byggnad som fungerar i de verksamheter vi vill ha idag.  
 
På vilket sätt kommer ombyggnationen sätta vår tids prägel på kyrkan?
– Vår tid kommer att märkas framför allt på hur man skapar olika rum i rummen efter de behov som församlingen har, med möblering, ljud och ljus.
De förändringar som skett genom århundraden har inte alltid varit så lyckade, men de berättar en historia om den tiden. Om vi ska vara petiga så stör till exempel sakristian och koret som byggdes under 1600- och 1700-talet kyrkans korsbyggnad. I den ombyggnation vi nu planerar har vi kyrkans historia och genom åren framväxande utformning i åtanke. Och en viktig skillnad, som kan sägas vara typiskt för vår tid och den hänsyn vi nu förväntas ta, är att det mesta vi kommer att göra är möjligt att återställa om någon skulle vilja det om 100 år när det troligen är dags för en ny stor renovering.

Eskilstunaarkitekten Björn Norman har gjort ritningarna inför renoverings- och ombyggnadsarbetet. I den här filmen får du veta mer om hur han ser på Fors kyrka och dess forna och framtida förändringar.

Foto: Mattias Pettersson