Fladdermus
Lyssna

LONA-projekt om ljusföroreningar

Under 2022-2024 har Falkenbergs pastorat utfört ett projekt tillsammans med Falkenbergs kommun och Falkenberg Energi AB för att lära oss mer om ljusföroreningar.

Allt liv på jorden är anpassat efter solens upp och nedgång. Ljus styr hormoncykler, årsrytm och beteenden och då vi tillför allt mer artificiellt ljus så påverkas både människor och djur.

Vi kallar det för ljusföroreningar, ljuset som spiller ut i naturen från våra dörrlampor, gatlyktor och reklampelare, och som maskerar den naturliga ljus- och mörkercykeln.

Ljusföroreningar har en negativ påverkan på nattaktiva djur som är beroende av mörker, lockar insekter till lampor där de dör av utmattning och får nattflyttande fåglar att flyga fel.

Sedan LED-lampans intåg har mängden artificiellt ljus ökat stadigt och idag finns knappt en vrå där vi kan uppleva en helt mörk natthimmel.

Falkenbergs pastorat arbetar i dag aktivt för att minska ljusföroreningar för att bevara de ljuskänsliga arternas naturliga miljöer.

Tillsammans med Falkenbergs kommun och Falkenberg Energi AB ansvarar vi för belysning på bland annat vägar, cykelvägar, byggnader och kyrkogårdar i kommunen. 

 

Finansieringen kommer från Naturvårdsverket som ett så kallat LONA-projekt. Som en del av projektet inventerade vi fladdermöss i pastoratets kyrkor, fladdermöss är en artgrupp som är särskilt känslig för ljusföroreningar. I rapporten från projektet och i underlaget från fladdermusinventeringen finns mer att läsa om arbetet och dess resultat.

Läs mer om inventeringen av fladdermöss i kyrkor i Falkenbergs pastorat här.
Läs mer om underlaget Ljus och mörker i Falkenberg här.
Länk sida på Falkenbergs kommun om Ljusföroreningar.