Lyssna

Några tankar och råd om fastetiden

Fastetiden pågår från Askonsdag 5 mars till och med påskafton 19 april.

Några tankar och råd om fastetiden

Fastan är förnyelsens tid. Det är en period då vi försöker teckna en realistisk bild av oss själva, på gott och ont och en tid då vi frågar efter det sanna, värdiga och goda livet. Påskens fasta börjar på askonsdagen och avslutas på långfredagen. På söndagarna bryts fastan. 

I Svenska kyrkan finns inga regler för hur en fasta måste se ut, men många vill göra något meningsfullt av fastetiden. Här är några tips och råd till dig som vill ta vara på tiden fram till påsk. 

 

1. Andlig fördjupning genom läsning och bön

Fastan är en tid av inre mognad och växande. Avsätt tid (dagligen) för bön och andlig fördjupning. Välj en bibelbok som du läser under denna tid. Några verser varje dag, med tid att verkligen lyssna in vad Gud vill säga med dessa verser. Markusevangeliet eller 1 Petrusbrevet är lämpliga bibelböcker i fastan. När du ber, var konkret och förvänta dig att Gud hör och gör. 

2. Avstå från överflöd

Genom att avstå något övar människan sig inför livets prövningar. Man visar också att livets överflöd inte styr ens liv. Vilka njutningar börjar ta alltför mycket av min tid och mitt liv? Fastan kan få bli en tid då du återfinner en sund balans genom att minska eller avstå (t ex: godis, alkohol, tobak, TV, dator, spel, sociala medier etc)

3. Engagemang för medmänniskan

Fastan är en tid då vi övar vår blick för Jesus minsta bröder och systrar. Kärleken får behöver få bli extra tydlig i ord och handling. Guds kärlek får strömma vidare genom dig och vänder också tillbaka till dig när du bidrar till godhet och rättvisa i värden. Bli konkret, t ex skänka pengar, skriva brev, besök, telefonsamtal, bjuda någon som inte förväntar sig, vardagsomtanke också om dem du inte känner.

4. Självrannsakan 

Fastan är en tid för självreflektion. Lever du livet på det sätt som Gud vill och du själv vill? Är ditt liv ett lärjungaskap eller bara ditt eget självförverkligande? Fastan är en tid av bot, bekännelse och förlåtelse. Ouppredd synd kan stå i vägen för människans bön och inre växt. Själavårdssamtal och bikt är kyrkans redskap för att hjälpa människor från nöd till nåd. Det är en god livsinvestering att boka tid med präst eller diakon för ett samtal. Ett sådant samtal kostar inget, men kan ge hjälp att komma vidare. 

5. Vårda kroppen

Kropp och själ hör ihop. Din kropp är ett tempel för den helige Ande. Fastan är en tid då du försöker minska stressen och sänka kraven. Tänk på att inte ta på dig för mycket engagemang. Fundera på vilket sätt vill du sköta din kropp bättre till exempel motion, sundare kostvanor etc.

 

Se fastans tid som en möjlighet och utmaning till inre mognad och ett tydligare liv i Kristus. Askonsdagsmässans korsteckande med aska är en påminnelse om livets korthet och uppmanar att ta vara på den tid du fått. Under fastan strävar du efter att gå kärlekens väg i Jesu efterföljd. Under stilla veckan riktar du helt fokus på vår frälsare Jesus Kristus och följer honom genom död till liv. Påskens seger är din seger i Jesus Kristus. 

Markus Leandersson

Markus  Leandersson

Markus Leandersson

Präst, Falkenbergs pastorat

Mer om Markus Leandersson

Präst i Falkenbergs församling