Tiarps första kyrka stod i Flittorp och brändes ner av danskarna 1612. Den andra kyrkan byggdes i Tiarps by. Mot slutet av 1800-talet var den i alltför dåligt skick och beslut togs om att en ny skulle byggas. Först bestämdes att den skulle stå på Kungs kulle, cirka 300 meter åt nordost. Flittorpsborna kände sig dock orättvist behandlade, så kyrkan kom att byggas på ”Bralta”, (eg. Gibraltar, även kallat ”Kärringabacken”) ett par kilometer från den ursprungliga kyrkbyn.Här hade det tidigare legat ett soldattorp som senare användes som småskola.
Om bygget
Kyrkoherde Högman i Åsle var drivande kraft bakom kyrkbygget och 1899 togs det definitiva beslutet. Man började med att gräva en tre meter djup grund som fick sätta sig i ett par år innan väggarna började byggas. Material till stommen bröts i det närliggande kalkstensbrottet på Backgården. Den rymliga, ljusa och vackra kyrkan i Tiarp stod färdig 1910 och invigdes den 7 augusti av biskop Hjalmar Danell assisterad av 13 präster samt den nye kyrkoherden Karl Edvard Karlsson. Prislappen för bygget var 23 000 kronor och den femstämmiga Hammarbergsorgeln kostade 2800 kronor.
Renovering
1947 fick kyrkan en riktig altartavla, målad av Saga Walli. Tavlan föreställer ”Den gode herden”, som för fåren till källan och det livgivande vattnet. Göteborgskonstnärinnans första förslag ”Den bedjande frälsaren” refuserades, varför en mindre modell av denna idag finns i sakristian.
Vid samma tidpunkt murades ett fönster bakom altaren igen och färgade glasrutor sattes in i de två övriga. Kyrkans interiör fick nya färger och den tidigare stjärnhimlen i kortaket målades över, liksom devisen på valvbågen mot långhuset. Elektriskt ljus och värme installerades och den gamla järnkaminen togs bort. Detta gav plats för 1200-tals dopfunten som tidigare stått i Tiarps gamla kyrka. Den är huggen i sandsten med repstavsornament och uttömningshål.
Inventarier
I kyrkan finns också ett medeltida, korskrönt rökelsekar i brons och i sakristian finns en nummertavla från 1600-talet med siffor i trä. I tornet hänger två klockor. Storklockan är omgjuten i Jönköping 1838 och lillklockan är gjuten i Skara av Nils Billsten 1751.
Koret återskapades
2021 genomgick kyrkans kor en renovering då stjärnhimlen och devisen på valvbågen återskapades. Där står nu åter ”Herren bor i höjden och i helgedomen och hos dem som har en förkrossad och ödmjuk ande”.