Lyssna

S:t Olofs kyrka

Den äldsta delen av den nuvarande kyrkan uppfördes av bruten kalksten under tidigt 1100-tal. Det gör S:t Olof till en av de äldsta kyrkorna på Falbygden.

Om S:t Olofs kyrka

Adress och öppettider

Öppettider: Dagligen 8.00 - 18.00. Adress: Storgatan 13, nära Stora torget i centrala Falköping.
GPS-koordinater: 58.1614171095853, 13.550900735587176. Kontakt: Vaktmästeri 0515-77 63 80.

En kalender med gudstjänster i S:t Olofs kyrka finns längst ner på sidan. 

Om kyrkobyggnaden

Förhistoria
Intill S:t Olofs kyrka har det hittats kristna gravar daterade så tidigt som till 900-talet. Troligen har det funnits en eller flera träkyrkor på platsen innan stenkyrkan byggdes. 

Den första stenkyrkan
Den äldsta delen av den nuvarande kyrkan uppfördes av bruten kalksten under tidigt 1100-tal. Det gör S:t Olof till en av de äldsta kyrkorna på Falbygden. Kyrkan består av ett långhus med smalare absidkor i öster, en 
sakristia i norr samt ett torn i väster. Redan under 1200-talet förlängdes långhuset i väster. Kyrkorummet är helt täckt av valv. De två kryssvalven i lång-   huset härstammar troligen från en ombyggnad under 1200-talet och har ribbor av finhuggen sandsten.

Kyrklig särställning
S:t Olof är ett representativt exempel på de två århundraden som framför allt präglat det medeltida kyrkobyggandet i Västergötlands centralbygder: 1100- och 1200-talen. Men i jämförelse med andra kyrkor från samma period är den ovanligt stor. Orsaken kan vara att Falköping tidigt var en betydande knutpunkt för både riksvägar och häradsgränser. 

Påvligt brev
S:t Olofs kyrka utvecklades till en välbesökt pilgrimskyrka. Av stor betydelse för detta var det påvliga brev som utfärdades 1292 och som lämnade förlåtelse för synder för besökare i kyrkan.

Flera renoveringar 
Kyrkan har under århundradena renoverats och förändrats många gånger. Under 1900-talet genomfördes stora arbetet 1950 och under perioden 1959–1961. Sedan dess har kyrkans utsida ett putsat kalkstensmurverk där flera av medeltidskyrkans muröppningar har markerats.

Den senaste renoveringen 
genomfördes 2018-2019 med målsättningen att skapa ett ljusare, mer flexibelt kyrkorum med bättre tillgänglighet. Den kanske största förändringen som genomfördes var att de fasta kyrkbänkarna togs bort och ersattes med kopplingsbara stolar

Praktisk information

Max 300 personer får vistas i kyrkan.
Antal sittplatser: 250
Kororgel.
Analogt piano.
Läktarorgel.
Ljudanläggning.
Hörslinga.
Fyra notställ.
Handikappanpassad WC. 

Alldeles i närheten av S:t Olofs kyrka ligger Kyrkans hus. Där finns samlingssal och ett fullt utrustat kök. 

Läs mer om Kyrkans hus här

Mer läsning

Digital guidning

Följ med på en digital guidning genom S:t Olofs kyrkas spännande byggnadshistoria. 

Här hittar du den digitala gudiningen.