Vårt nuläge
Gudstjänst
Svenska kyrkan Falun jobbar i hög grad för delaktighet i gudstjänsterna. Kollektändamålen är ibland natur, miljö- och sociala projekt men det skulle kunna vara oftare. Sedan 2021 uppmärksammar vi skapelsen och medvetandegör vårt ansvar för att värna om skapelsen och den biologiska mångfalden genom att årligen fira ”Skapelsetid”. Hållbarhet har även varit ett återkommande tema i flera gudstjänster. Vilket kan utvecklas ytterligare under kommande år.
I Svenska kyrkan Falun använder vi ekologiska oblater, däremot har våra viner med alkohol ingen märkning. En av våra kyrkor har ett alkoholfritt vin som har både märkning med miljöcertifiering och socialt ansvar. Blommorna i kyrkan är ofta ekologiska eller närodlade. Vi behöver bli bättre på att samtala om hållbar utveckling vid våra kyrkkaffebord.
Diakoni
Sambandet mellan hållbar utveckling och kristen tro kommer regelbundet till uttryck inom diakonin i Svenska kyrkan Falun. Diakonipastoralen beskriver hur vi arbetar och där finns även ett eget avsnitt som tar upp hållbar diakoni. Vi ordnar bland annat mötesplatser för erfarenhetsutbyten om liv och livsvillkor samt inspirerar till ett mer hållbart konsumtions- och livsstilsmönster. Vi arbetar även mycket med social hållbarhet lokalt. Mary är ett projekt i samverkan med kommunen för att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden. Riastugan är ett annat exempel där vi delar ut matkassar till behövande. Vi vill bidra till samhället och Faluns bättre.
Undervisning
Undervisningen som bedrivs inom Svenska kyrkan Falun behöver bli bättre på att visa på sambandet mellan hållbar utveckling och kristen tro. Det är viktigt att vi följer med i samhällsutvecklingen och hela tiden anpassar och utvecklar oss. Det kommer nya familjer/deltagare hela tiden och budskapet måste finnas med kontinuerligt. Det gäller i församlingsverksamhetens möten med barn, unga och vuxna. Konfirmandarbetet har dock kommit en bra bit på väg. Under ungdomskvällarna på Grönan serveras det enbart vegetariskt mat.
Mission
Det finns en viss helhetssyn på hållbar utveckling och kristen tro inom det området som kallas mission. Vi arbetar för att det ska utökas ytterligare. Svenska kyrkan Falun stödjer internationella projekt som syftar till att leda till en förbättring av utvecklingsländernas situation. Dock behöver Svenska kyrkan Falun bli bättre på att samarbeta med andra organisationer i frågor om hållbar utveckling. Vi som kyrka behöver våga ta ställning i olika frågor och att föra budskapet vidare om att värna om vår planet.
Några av de projekt som pågår är:
- Act Svenska kyrkan, insamling jul, påsk och till Världens barn.
- Skut (Svenska kyrkan i Utlandet)
- Agera volontärer och change maker som tillsammans jobbar med klimatfrågan
- Earth hour – bjuder in aktörer för att skapa något tillsammans
Pilgrimsarbete
Pilgrimsvandringar har förekommit i Svenska kyrkan Falun sedan flera år tillbaka men det har varit sporadiskt och inte i någon systematiserad form. Exempelvis har en pilgrimsgrupp tidigare funnits i Vika-Hosjö församling som genomfört pilgrimsvandringar och som också har en pilgrimsstig vid Kyrkbytjärnen i Vika. Dessutom genomför sjukhuskyrkan pilgrimsvandringar i närområdet för kanske i första hand anställda på Falu lasarett.
Sedan drygt ett år tillbaka påbörjades ett arbete i Svenska kyrkan Faliun med att försöka få igång pilgrimsvandringar lite mer regelbundet och eventuellt med Aspeboda som lite av ett pilgrimscentrum. Den först pilgrimsvandringen enligt det nya konceptet genomfördes sensommaren 2023 då vi vandrade under fem dagar mellan kyrkorna i Svenska kyrkan Falun. På måndagen från Stora Kopparbergs kyrka till Grycksbo kyrka, tisdag från Grycksbo till Aspeboda, onsdag från Aspeboda till Torsångs kyrka (ligger inte i Svenska kyrkan) och därifrån transport till Vika kyrka samt torsdag från Vika kyrka till Hosjö kyrka och slutligen på fredagen från Hosjö till Kristine kyrka vid Stora Torget i Falun. Närmare 100 personer deltog någon eller några dagar med ett genomsnitt på 20–30 personer per dag.
Förhoppningsvis kan vi fortsätta att utveckla detta koncept under kommande år och få upp ett intresse för pilgrimsvandringar såväl för medlemmar som icke medlemmar i Svenska kyrkan. Det känns som en viktig uppgift för kyrkan att vara en föregångare i arbetet med att förvalta skapelsen och därmed ta väl hand om naturen genom att ge människor möjlighet att vistas i skog och mark med en ökad förståelse av naturen som en rekreationsmöjlighet och en tillgång när det gäller ekosystemtjänster. En förståelse som förhoppningsvis leder till en ökad insikt om betydelsen av att bevara den biologiska mångfalden och minska den negativa klimatpåverkan.
Pilgrimmens sju ledord känns därför helt relevanta i miljöarbetet nämligen:
Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande som handlar om att frigöra sig från dagens stressade konsumtionssamhälle till en vistelse i symbios med naturen så som man kan få uppleva det under en pilgrimsvandring.
Arbetsmiljö
Svenska kyrkan Falun utformar i stort den fysiska arbetsmiljön så att den gagnar medarbetare men också miljön. Den fysiska arbetsmiljön blir ständigt förbättrad för de medarbetare som använder maskiner och verktyg i tjänsten. I takt med att de maskiner och verktyg som tidigare drivits fossilt nu ersätts av el- och batteridrivet minskar både ljudvolymen och risken att andas in avgaser. Vi arbetar också mycket med att den psykosociala arbetsmiljön tar hänsyn till den enskilde arbetstagarens behov. Vi behöver dock arbeta mer med att skapa en balans mellan arbete och återhämtning.