Miljöarbetet i fastighetsförvaltningen

Miljöarbetet i fastighetsförvaltningen är ett ständigt pågående arbete. I samband med arbetet med att bli miljöcertifierade i steg 2 tog vi fram en nulägesbeskrivning och mål för det fortsatta arbetet.

Vårt nuläge

Svenska kyrkan Falun äger ett antal byggnader, varav 6 är kyrkor. Kyrkorna samt ett antal andra byggnader och markområden är skyddade av Kulturmiljölagen (KML), vilken kan begränsa möjligheten att göra vissa klimat- och energiåtgärder. 2018–19 gjordes en fastighetsinvestering, i samband med att Svenska kyrkans nationella fastighetsregister upprättades. 

Det har gjorts en utvärdering av elleverantörer vilket resulterade i att Svenska kyrkan Falun bytte leverantör till Falu energi och vatten. Svenska kyrkan Falun är en del av kyrkvinden men elen därifrån täcker inte vårt energibehov. Det har medfört att vi har tagit beslut om att investera i solpaneler. Beslutet fattades efter en noggrann inventering på uppdrag av Länsstyrelsen för att utreda möjligheterna samt få deras godkännande. Investeringen avser ytterligare två byggnader förutom de två ekonomibyggnader som sedan tidigare redan har solceller. 

Det finns en medvetenhet om vikten av aktiva val avseende uppvärmningskällor. Där elvärme finns används i första hand förnybar el. I våra minsta lokaler har det inte varit ekonomiskt försvarbart och vi har då valt att behålla direktverkande el, vilket medför att dessa lokaler saknar värmeåtervinning. 

Genom att CCKyrka är installerat och kopplat till bokningssystemet styr vi våra egna värmepannor så att de håller 15 grader under vinterhalvåret och önskvärd värme under bokningstiden. I de större kyrkorna styr vi inte värmen utan håller i stället en lägre genomsnittstemperatur (19 grader), dels för att kyrkorna har fjärrvärme, dels för att det sker aktiviteter dagligen och lokalerna behöver således hålla en jämn temperatur. 

Varje månad sker avstämning av fastigheternas el-, fjärrvärme- och vattenförbrukning, via Falu Energi- och Vattens kundsidor. Om det är något som avviker återrapporteras det till berörda. Det förs också en dialog om helheten och huruvida trenden är minskade eller ökande. 

En tilläggsisolering kommer att göras av vinden på Grycksbo kyrka i samband med en större renovering. 

Elen har inte tariffstyrning och det är oklart hur många av radiatorerna som är försedda med termostat. Vi jobbar kontinuerligt med att medvetandegöra och skapa förståelse för att inte vrida upp radiatorerna så högt utan hjälpas åt med att försöka hålla nere förbrukningen. Vi kommer även kommunicera våra värmeregler till externa aktörer vid bokning av Bagarstugan. 

Vi har installerat timers och närvarostyrd belysning i viss utsträckning, men fortfarande kan mer göras. Det saknas i nuläget rutiner och en samlad plan för när och vilken belysning som är nödvändig. Vi har minskat ner antalet belysningspunkter på de ställen som inte kräver stark belysning. I hela pastoratet pågår ett arbete för att byta ut lysrör till LED. Det finns dock en utmaning i att flera kyrkor har gamla armaturer. För att byta ut dessa krävs tillåtelse från Länsstyrelsen. Aspeboda armatur behöver bytas + delvis gjort på Kristinegården. Alla andra (totalt 6 församlingshem och totalt 6 kyrkor) är klara.