Långgräsytor
Grönska bidrar till en behaglig miljö, både för människor och för djur. Svenska kyrkan Falun har förändrat skötseln av vissa grönytor på kyrkogårdarna. Klippta gräsmattor är artfattiga. Genom att låta gräset växa bildas istället blommande ängar där pollinatörer hittar mat och fjärilslarver hinner att utvecklas till fjärilar. Den biologiska mångfalden ger oss mat, medicin, kläder, byggnadsmaterial och mycket mer.
Faunadepåer
Genom att spara avverkade träd och grenar på marken kan vi ge hotade arter en ny chans att överleva och sprida sig i omgivningarna. Död ved är både bostad och skafferi för hotade insekter, svampar, mossor och lavar. De kan tyckas vara småkryp i vårt perspektiv men är enormt viktiga för naturen. En faunadepå ser ut som en hög med grenar, stockar och ved, en livsmiljö som smådjur är beroende av. Den lockar också till sig groddjur och igelkottar på jakt efter bostad och övervintringsplats. En murken stam eller högstubbe kan också fungera som bostad åt större djur som fåglar och fladdermöss.
Fågelholkar
Många fågelarter hotas av utrotning, främst till följd av bekämpningsmedel, klimatförändringar och försvunna livsmiljöer. 32 % av de häckande fåglarna är utrotningshotade. För att hjälpa våra hotade bevingade vänner att bli fler har vi satt upp fågelholkar i stora träd eller på pålar i utkanten av kyrkogårdarna. På så sätt lockar vi tillbaka fågellivet och den rika biologiska mångfald det för med sig.
Källsortering och kompost
På kyrkogården finns avfallskärl för plast, brännbart och kompost. Allt organiskt material komposteras i en egen kompostanläggning som finns på Skogskyrkogården. Jorden som slutprodukt används sedan på alla våra kyrkogårdar.
Ogräsbekämpning
Ogräsrensning sker både manuellt och mekaniskt med harv samt hetvattenmaskin utan kemiska bekämpningsmedel.
Trädvårdsplan
Syftet med en trädvårdsplan är att ge information om de särskilt skyddsvärda träd och de skyddsvärda trädmiljöer som finns på kyrkogårdarna i Svenska kyrkan Falun. Vilka värden de har och vilka arter som är knutna till dem. Planens beskriver också vilken skötsel som träden behöver och hur vi kan gynna de arter som är knutna till träden.
Träd är också de växter som lagrar mest koldioxid.
Inköp
- Fordon, arbetsredskap och arbetsmaskiner byts kontinuerligt ut till maskiner som drivs av el- och batteri eller fossilfritt bränsle.
- Vid inköp av varor och tjänster har vi en inköpsrutin för att se om leverantören följer våra krav ur miljösynpunkt.
- Vid inköp av kemikalier strävar vi efter miljö- eller svanenmärkta produkter
Åtgärderna ovan är bara en början. Arbetet med att minska den negativa miljöpåverkan fortgår med oförminskad kraft. Håll utkik på denna sida eller ta en promenad på kyrkogården för att se mer om vilka åtgärder som görs för att bidra till en bättre värld.