Lyssna

Onsdagskvällar i Stora Kopparberg

17.30 Fika och prat i kyrkan. 18.30 Veckomässa. 19.30 Livsviktigt - föreläsning och samtal om livsviktiga ämnen

17.30 Fika och prat - Enkelt samtal om allt mellan himmel och jord i Stora Kopparbergs kyrka

18.30 Veckomässa - Enkel gudstjänst med nattvard, firas varje onsdag 18.30 i Stora Kopparbergs kyrka.

19.30 - 21.00 - Livsviktigt
Under våren 2025 i Stora Koppparbergs kyrka erbjuds du föreläsningar, workshops och samtal kring tänkvärda och livsnära ämnen, som vill ge näring för egna funderingar och stimulera till reflektion och samtal kring det liv vi alla delar - som kort sagt vill lyfta fram sådant som är livsviktigt.

Program Livsviktigt för våren 2025


Onsdag 5 februari - Tid för Guds fred
Kyrkan är kallad att tillsammans med alla goda krafter motverka splittring, polarisering och krig. Trovärdig och rättvis fred innefattar många dimensioner. Anna Frydenberg, präst i Svenska kyrkan Falun, inleder vårens serie av Livsviktigt på temat Freden med en kväll om vad fred kan betyda med utgångspunkt i det Ekumeniska året 2025. Med bildsättning av fotograf Albin Hillert. Föredrag och eftersnack.

19 februari - Sverige – det extrema landet lagom eller Sverige - världens mest protestantiska land?  

I ett försök att förstå hur Sverige blivit som det blivit och varför det är så svårt att avvika i ett land som ser sig som öppet och tolerant, ger sig statsvetaren Katarina Barrling ut på en tankeväckande färd genom historien och dess avvikare. Ju mer svenskarna överger religionen i traditionell mening desto mer av det religiösa tänkandet verkar föras över till andra områden: till politik, samhällsdebatt och ideologier. Föredrag och eftersnack.

26 februari - Den längsta resan 
När Dag Hammarskjöld, känd som FN:s stridbare generalsekreterare utifrån sitt engagemang för fred, fick Vägmärken utgiven postumt, ställdes bilden av honom på ända. Var Förenta Nationernas ambitiösa fredsprojekt under hans ledning i själva verket en del av hans personliga försök att närma sig Gud? K G Hammar, ärkebiskop emeritus, fredsaktivist och författare, romandebuterar med en bok om Dag Hammarskjöld där han låter honom tala i jag-form. Föredrag och eftersnack. 

5 mars - Vi vägrar titta bort!
Extinction Rebellion är ett växande världsomspännande mödra-nätverk som för kommande generationers skull lyfter klimatfrågan högre på både lokal och global nivå och förenar rebellmammor över världen. Genom debattartiklar, konst och föreläsningar men också fredlig civil olydnad delas sorg och vrede över en nuvarande politisk oförmåga att med kraft svara an på klimatkrisen. Möt Rebellmammorna i Dalarna. Föredrag och eftersnack.

12 mars - Hjärtats fred
Är det någon skillnad på fred och frid? Vad i våra liv ställer sig i vägen för sinnesro? Vågar vi tro att Gud kan hjälpa oss att avlägsna dessa hinder? Och hur kan det gå till, i så fall? Jenny Ärnlöv, präst, delar med sig av tankar och egna erfarenheter. Föredrag och eftersnack. 

19 mars - Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill
Petra Carlsson Redell, professor, präst och debattör om skogen, marken, stenarna och andligheten. Författaren kallar det “Gråstensteologi,” dvs ett förhållningssätt till tro och andlighet som tar sin utgångspunkt i marken snarare än i himlen. En svensk teologi som behöver vara glokal med ekologin i centrum, utifrån både ett globalt och ett lokalt perspektiv. Föredrag och eftersnack.  

26 mars -  I våra tankar skapar vi ...
“I våra tankar skapar vi en bättre värld att leva i för jordens alla mänskor”. Ragnwei Axellie, konstnär och författare i Falun, ger oss en fredspsalm att sjunga på Nathan Söderbloms älskade melodi. En kväll i konstens tecken, bland påskliljor och änglar får vi en försmak av Stilla veckans drama och påskdagens glädje. Jorden, freden, himmelsnärvaron, hoppet! Svante Nyberg, präst, och Per Walfridsson Ohls, organist, reflekterar och musicerar. 

2 april - Detta är bara en begynnelse ...
Världen är i vår tid i akut behov av enhet. I det förenas vi med alla tidigare generationer. Förutsättningarna för gott och värdigt liv har genom historien ständigt utmanats av krafter som vållar söndring, rivalitet och krig. Kyrkans enhet över nationella och konfessionella gränser syftar till att göra kyrkorna till redskap för fred och försoning i världen. Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus och författare, lotsar oss från Nathan Söderbloms ekumeniska Stockholmsmöte 1925 till det avgörande för oss som kyrkor idag att gå samman för fredens skull. Föredrag och eftersnack. 

9 april - En kväll i ekumenisk samverkan! 
I samband med Existentiell filmfestival Dalarna välkomnas vi till ett panelsamtal med Anita Goldman, författare, kulturjournalist och David Thurfjell, religionshistoriker, professor i religionsvetenskap, Södertörns högskola. Temat för panelsamtalet är: "Var finns hopp i skuggan av klimatkrisen?" 
Arrangör är Bilda tillsammans med Nybrokyrkan, Centrumkyrkan, Lugnetkyrkan och Svenska kyrkan i Falun. Panelsamtal och eftersnack.
 

Ingen kostnad och inga förkunskaper krävs.

Varmt välkommen! 

Anna Frydenberg

Anna Frydenberg

Präst, Stora Kopparbergs församling, Svenska kyrkan Falun

Sara Hillert

Präst, Svenska kyrkan Falun

Grunden i kristen tro

Kristen tro uttrycks på olika sätt i olika tider. Samtidigt finns ett tydligt centrum: tron att Gud befriar människan genom Jesus Kristus. Här kan du läsa om kristen tro i Svenska kyrkans tradition.

På gång i Svenska kyrkan Falun

Här hittar du aktuella annonser, gudstjänster, konserter och annat som händer just nu i kyrkan nära dig