Vattendroppar.
Lyssna

Dop

Dopet är ett sätt fira livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal. Dopet kan firas såväl i ett litet sällskap som vid en stor fest.

Checklista vid bokningen

Välj datum

Var ute god tid för att få det datum du önskar. Ha gärna flera reservdatum i åtanke.

Vilken kyrka?

Alla kyrkor i Farsta församling passar bra för dop, SöderledskyrkanFarstastrandkyrkan och Stora Sköndals kyrka. De flesta döps i kyrkan av praktiska skäl, men det är också möjligt att hålla dopgudstjänsten på annan plats. Prata med prästen om du har särskilda önskemål.

Personnummer

Du behöver ange personnummer på den som ska döpas och även på vårdnadshavare om personen som ska döpas är under 18 år.

Lokal för dopfika? - dubbelkolla att du bokar en tid där det ingår lokal

Låna gärna våra lokaler för dopfika. Via onlinebokningen; om en doptid erbjuder lokal står det ”Lokal för dopfika finns”. När du valt ett datum som erbjuder lokal, vänligen notera vilken lokal som står under Tilläggsförfrågningar under vald doptid. Passar inte lokalen storleksmässigt för ert sällskap rekomenderar vi att kolla på andra datum som erbjuder större lokaler.

Det kostar ingenting att låna lokalen och det finns möjlighet att duka och dekorera före. Förtäring ordnar ni med själva. Vi har lokaler för både stora och små sällskap. Läs mer om våra lokaler. 

Guide för onlinebokningen

  • Klicka på knappen ”Hitta lediga tider”.
  • Välj kyrka och/eller datum och se lediga tider i kalendern. Hittar du ingen tid som passar eller undrar över något? Kontakta bokningen på farsta.bokning@svenskakyrkan.se eller 08-683 63 08 eller 08 683 63 09
  • Observera att första möjliga bokningsbara tid alltid ligger 3 veckor framåt i tiden.
  • Det finns även möjlighet att låna lokal för dopkalas. Om ledig lokal finns syns det i respektive doptid i kalendern.
  • Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Om ni önskar döpa fler på samma tid så fyller ni i namn och personnummer i rutan ”Övriga önskemål”.
  • Vi återkommer till dig inom några dagar med bekräftelse på din bokning. Om du inte fått någon bekräftelse, kolla först din skräppost, i annat fall kontakta oss.
  • Det finns möjlighet att låna dopklänning. Kontakta bokningen på farsta.bokning@svenskakyrkan.se eller ring 08-683 63 00
  • Med reservation för eventuella ändringar vad gäller bemanningen (präst och musiker).
  • Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR

Det kan ta några sekunder innan onlinebokningen visas

Bra att veta om dopet

Dopsamtal med prästen

Prästen kommer att kontakta dig/er för ett dopsamtal. Det sker vanligtvis några veckor innan dopet äger rum. Vid samtalet pratar man om vad som ska hända i dopgudstjänsten. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. När en ung eller vuxen person döps följer vi samma ordning som när ett litet barn döps, men vi väljer kanske lite olika innehåll. Kom gärna med önskemål om psalmer och musik. Fundera över om det finns någon i familjen eller vän som du vill ska läsa något i kyrkan. Se gärna filmen Dopsamtal - vad är det?

Musik under dopet

Levande musik i ett vackert kyrkorum skapar en stämningsfull och minnesvärd stund. I dopgudstjänsten sjunger vi psalmer tillsammans, men det finns också plats för annan musik eller solosång om ni vill. Fråga gärna musikern i god tid om du önskar att en särskild sång ska spelas live. Prästen och musikern kommer gärna med förslag på musik om du känner dig osäker på musikval. 

Tänk på att det av rättighetsskäl inte är tillåtet att spela upp musik från streamingtjänster som t.ex Spotify vid dopgudstjänsten. Musik som ska spelas upp behöver ni därför köpa själva, t.ex köpt/nedladdat från iTunes eller på CD-skiva. 

Faddrar

Vill du ha faddrar och vem skall du fråga i så fall? Att vara fadder, eller gudfar och gudmor som många säger, är en fin hedersuppgift. Faddern är en vän och förebild genom livet. Den som är fadder behöver vara döpt. Om faddern inte är döpt är det ett fint tillfälle att göra det tillsammans med sitt blivande fadderbarn.

Dopklänning/kläder

Det är en gammal tradition att den som döps bär en vit dräkt, men du väljer helt själv. Det går bra att döpa sig i vilka kläder som helst. Kom som du är! Dopklänning/dopdräkt finns att låna av oss för den som vill. 

Döpas som vuxen

Barnets förälder behöver inte vara döpt, men det är ett fint tillfälle att göra det i samband med ditt barns dop. Samtala gärna om det vid dopsamtalet med prästen. Här kan du läsa mer om dop/konfirmation för vuxna.

Vanliga frågor om dop

Vad kostar ett dop?

Det kostar ingenting att bli döpt eller att låta döpa sitt barn. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår samt lokal för dopfika.

Måste man vara medlem i Svenska kyrkan för att låta döpa sitt barn?

Nej, det måste man inte vara. Om den/de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas finns inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

När får barnet sitt namn?

När ditt barn är född skickar du en namnanmälan till skattemyndigheten och berättar vad ditt barn ska heta. Barnet får alltså inte sitt namn i dopet.

Är det skillnad på dop och namngivningsceremoni?

Ja, ur kyrkans perspektiv är det stor skillnad. Dop är en fest då vi firar och gläds över att en människa blir del av ett sammanhang. Vid dop bekräftas att man ingår i en större gemenskap: församlingen, kyrkan i världen och Guds stora familj. Dopet är inte en namngivningsceremoni, men namnet spelar en central roll. Namnet är viktigt, eftersom den som döps inte är anonym. Det är just denna människa som döps, den unika individen. 

Dopet är en gåva. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet innebär att få leva i förlåtelse, och vara välsignad. Att döpas innebär att bli en del av Jesu liv, död och uppståndelse.

Drop in-dop
Farsta församling erbjuder drop in-dop (och drop in-vigsel) ca 1-2 ggr/år. Det innebär att kyrkan tar hand om allt praktiskt, från pappren som ska skrivas till kaffet och tårtan. Ibland finns inte den tiden och kraften och då kan drop-in-dop vara ett utmärkt alternativ. Här kan du läsa mer om drop in-dop.  

Så går en dopgudstjänst till

Dopgudstjänstens ordning

Dopets olika tecken

Vad symboliserar dopdräkten, dopvattnet, dopljuset och korstecknet?

14/2 Drop in

Barn, ungdom eller vuxen, alla är välkomna! Ibland blir sådant man funderat på och kanske till och med längtat efter inte av. Tid och ekonomi ska inte vara ett hinder för dop eller vigsel. Kom som du är. Enkelt men fint!

Dop, konfirmation, bröllop & begravning

Välkommen till Söderledskyrkan, Stora Sköndals kyrka och Farstastrandkyrkan vid livets stora milstolpar.

Dop/Konfirmation för vuxna

Undervisning och samtal som kan avslutas med dop och/eller konfirmation