Foto: Alex Giacomini /Ikon

Konfirmation

Konfirmationstiden är en tid då du får upptäcka mer om dig själv och om andra. Det är ett tillfälle då du tillsammans med jämnåriga och vuxna får chansen att prata om några av livets viktigaste frågor. Du får fundera över vem du är och vad du tror på.

Lär känna nya vänner, slappna av i en skön gemenskap och passa på att fundera över vad som är viktigt i livet! Konfirmationstiden är en tid då du får upptäcka mer om dig själv och om andra. Vi funderar över existentiella frågor kring ont och gott, kärlek och relationer och meningen med livet. Inga frågor är fel - här söker vi svaren tillsammans. Du får vara med och fira gudstjänst och andakt, lära dig mer om vad Bibeln och Psalmboken innehåller och hur de kan användas i våra liv nu idag.

Konfirmation 2024/2025 - anmälan är öppen!

Här nedan presenterar vi konfirmationsalternativ för dig som är född 2010. Du som är född 2009 eller tidigare och inte tog chansen eller hade möjlighet första gången är också välkommen!

Bra att veta om konfirmation

  • Konfirmation hos oss är helt kostnadsfritt, även resorna/lägren.
  • Man behöver inte vara kristen eller tro på Gud för att delta.
  • Man kan delta på konfirmationsträffarna utan att konfirmera sig på slutet.
  • Vi har konfirmandgrupper som startar både under höstterminen och vårterminen.
  • Du kan välja fritt bland Svenska kyrkans alla kyrkor i hela landet var du vill låta dig döpas, konfirmeras, vigas och begravas. Oavsett vilken församling du bor i så kan du alltid engagera dig i den församling/kyrka du trivs bäst i.
  • Du behöver inte vara döpt eller medlem i Svenska kyrkan för att få vara med och delta under konfirmationstiden, men själva konfirmationen är en bekräftelse av dopet och därför måste du vara döpt för att konfirmeras. Är du inte döpt som barn kan du döpas under konfirmationstiden - det är en fin upplevelse!
  • Om man tillhör en annan religion kan målet med konfirmandtiden vara att få kunskap om kristen tro och tradition.
  • Konfirmanderna förväntas närvara vid alla tillfällen under konfirmationstiden.
  • Anmälan till konfirmationsgrupperna sker endast via hemsidan.

Vinterkonfirmand - Årefjällen 2024/2025

Om du gillar vinter och fjäll så är detta något för dig! Samtal om tro, Gud och livet varvas med skidåkning och vinterlek. Du behöver inte ha några förkunskaper vad gäller skidåkning. Träffarna sker i Farstastrandkyrkan.

Sommarkonfirmand - Gotland juni 2025

Sommarläger på Gotland där solnedgångarna är som vackrast. Samtal om tro, Gud och livet varvas med bad, pilgrimsvandringar och utflykter på ön. Träffarna sker i Söderledskyrkan.

Sommarkonfirmand - Gotland juli 2025

Sommarläger på Gotland där solnedgångarna är som vackrast. Samtal om tro, Gud och livet varvas med bad, pilgrimsvandringar och utflykter på ön. Träffarna sker i Stora Sköndals kyrka.

Konfirmation i Farsta församling 2024/2025

Anmäl dig här

Vanliga frågor om konfirmation

Konfirmandtiden är en unik chans att fördjupa sig i frågor som rör livet. Tillsammans med kompisar – nya och gamla – unga konfirmandledare och kyrkans personal funderar och resonerar vi om allt mellan himmel och jord. Tillsammans upptäcker vi Bibeln och funderar på frågor som: Finns Gud? Om Gud finns hur kan det då finnas så mycket ont som händer i världen? Vad innebär det att älska någon? Vad händer när vi dör?

Det räcker att du är nyfiken på vad eller vem Gud är och att du vill veta mer. Tillsammans pratar vi och gör saker för att fundera kring vad tro är.

Du måste varken vara döpt eller medlem i Svenska kyrkan för att få vara med. I nästan varje grupp finns det någon eller några som inte är döpta. Då kan man döpas under konfirmationstiden. Först i samband med konfirmationsgudstjänsten i slutet av konfirmationstiden måste man vara döpt och medlem i Svenska kyrkan, eftersom konfirmationen är en bekräftelse av dopet.

Du kan delta i konfirmationsläsningen utan att vara medlem i Svenska kyrkan. Men för att sedan bli konfirmerad måste du vara medlem. Medlem blir du genom en enkel anmälan som dina föräldrar också ska skriva under.

Du kan avsluta din konfirmationstid när du vill, om du upptäcker att det inte var något för dig.

Konfirmanderna träffas regelbundet. Träffarna ser väldigt olika ut. Utöver att samtala och ställa frågor är musik, drama och andra kreativa aktiviteter vanliga inslag. Du får också vara med om olika gudstjänster. En del konfirmationsgrupper åker på läger såväl i Sverige som utomlands.

Under konfirmandtiden får du kanske inte svar på alla dina frågor, men du får höra hur andra tänker och kanske själv komma på vad du tycker och tror. Känns detta spännande? Då är du välkommen att bli konfirmand i Svenska kyrkan!

Läger är en viktig del av konfirmandtiden. Att åka på läger under en kortare eller längre period ger stora möjligheter att lära känna sig själv och andra och skapa trygghet i gruppen. Läger ingår i de flesta konfirmationsgrupper.

Alla alternativ i Farsta församling är avgiftsfria eftersom ekonomin inte ska vara ett hinder för att göra något roligt och intressant.

Konfirmandtiden avslutas med en konfirmationsgudstjänst. Det är här själva konfirmationen sker, där dopet blir bekräftat. Då får du tillfälle att visa din familj vad du och dina kompisar lärt er under er konfirmandtid. Hur din konfirmandgrupp visar det kan utformas på många olika sätt – det kan till exempel ske genom genom drama, musik eller konst. Konfirmandledarna lägger sina händer på var och en av konfirmandernas huvuden och ber för dem. I bönen lovar Gud, på samma sätt som i dopet, att alltid vara med dig.

Att vara kyrka innebär att fira gudstjänst. Under konfirmandtiden får du lära känna och ta reda på vad det är att fira gudstjänst. Du får vara med om flera gudstjänster och kanske även prova olika former av gudstjänster för att hitta vad som passar dig. Antalet gudstjänster som du ska delta i varierar mellan olika kyrkor.

I kyrkorna håller ett ungdomsteam i konfirmationsarbetet. Ungdomsteamet kan bestå av pedagoger, präster, musiker eller andra anställda och ideella ledare. Ofta finns också unga ledare som nyligen varit konfirmander själva och som gått församlingens ledarutbildning. Församlingens konfirmationsarbete bedrivs utifrån Svenska kyrkans riktlinjer.

Många konfirmander upplever lägervistelsen som ett minne för livet och ledarna gör sitt bästa för att det ska bli ett gott och roligt minne. Därför är det bra om ledarna känner till oro och farhågor så att de kan stötta och hjälpa till om det behövs.

Svenska kyrkan bjuder in till konfirmation det år man fyller 14 år (och oftast går i åttonde klass). Den som fyller eller har fyllt 15 år och inte tog chansen eller hade möjlighet första gången är också välkommen. En inbjudan går ut via post till alla ungdomar som är medlemmar i Svenska kyrkan eller som har minst en vårdnadshavare som är medlem. 

Går du på gymnasiet och har frågor om konfirmation, hör av dig till Johan Ax, johan.ax@svenskakyrkan.se 

Om du är över 20 år och önskar dop och/eller konfirmation, läs mer om konfirmation för vuxna

Kontakta oss om du har behov av särskilt stöd så försöker vi hitta en form som passar dig bäst i församlingen. Det finns också ett läger som hålls av Stockholms stift, Gålölägret, där ungdomar med och utan funktionsvariationer möts. Här kan du få mer information: www.konfirmationsthlm.se  

Både konfirmandträffarna och lägren är självklart alkohol-, drog- och nikotinfria. Detta gäller alltså även vape, E-ciggaretter och nikotinpåsar.

Vi som jobbar med konfirmation

    Ung i Farsta

    Att vara ung är att leva i förändring. Att vara i livets upp- och nedgångar. Att leva livet. Vi erbjuder kravlös gemenskap med plats för tankar, sökande och utveckling. En gemenskap där alla får plats och tas på allvar.

    Dop/Konfirmation för vuxna

    Undervisning och samtal som kan avslutas med dop och/eller konfirmation