Foto: Isabelle Björklund

Profet & Timmerman – en berättelse om en människa som försöker fly undan Gud och om en Gud som överraskar oss

Nyhet Publicerad

I Farsta har det blivit en tradition att någon form av spel/teater sätts upp runt påsk. I år blir det ett kyrkospel skrivet av Olov Hartman 1954.

Jag träffar Dag Lindberg, präst i Farsta församling och regissör för kyrkospelet, för att samtala om vad ett Kyrkospel är, vem Hartman var och vad ett kyrkospel från 1954 kan ha att säga oss idag, 70 år senare.  

Vad är ett kyrkospel?
 
 

Ett kyrkospel är ett spel som framförs i kyrkan och som har med den kristna tron att göra. Det kan handla om bibliska gestalter, om helgon som till exempel Lucia. Ja till och med gudstjänsten kan ses som ett slags kyrkospel, berättar Dag Lindberg och fortsätter: 

Ända sedan medeltiden har det funnits spel som framförts i kyrkor men även ute på torg och andra platser. Dag berättar att Olov Hartman tänkte kyrkospel som att det var en egen konstform i kyrkan precis som att det finns kyrkliga textilier, skulpturer och kyrkobyggnader  

Idag är det inte så vanligt med kyrkospel men Dag tycker att det är tid för en renässans för kyrkospelet.  

 

Olov Hartman – vem var han? 

Han levde mellan 1906-1982, hans föräldrar var aktiva inom frälsningsarmén, men Olov Hartman blev präst i Svenska kyrkan.
 
 

Han var väldigt intresserad av kultur och tro, dialogen mellan kyrka och konst, berättar Dag. Olov Hartman blev direktor på Sigtunastiftelsen där han lät uppföra en byggnad, ett slags experimentscen där man fick prova olika uttryck, som teater, poesi och dans, berättar Dag.
 
 
 

Under 1950-70-talen drev Olov Hartman verkligen på det som kallas Kyrkospelsrörelsen. Rörelsen fanns främst i Sigtuna och Lund men även på andra ställen i Sverige. Hartman skrev kyrkospel i olika genrer. Det spelet vi ska framföra, Profet & Timmerman, är ett av de allra första som Hartman skrev.
 

Hartman var väldigt kreativ berättar Dag och fortsätter:  ”Han skrev romaner och teologisk litteratur och även texter som blev psalmer. En av hans mest kända psalmer är nog psalm 38 (För att du inte tog det gudomliga). Nu under fasteperioden i kyrkan är det inte ovanligt att man sjunger psalmen 74 (Du som gick före oss längst in ångesten)”. 

 

Vad handlar spelet om? 

Spelet handlar om profeten Jona. Det är en fantastisk bibelberättelse med lite sagolika moment, Jona i valfisken. Gud kallar Jona att resa till en stad i Öster men han tar båten västerut. Han kastas i havet. Man kan säga att Jona flyr nästan in i döden, men det går inte det heller. Gud finns också där och spottar upp honom.
 
 

Jona kallas i tredje akten åter till staden Nineve för att hålla en straffpredikan. Nineve är en stad där Gud menar att det finns mycket ondska. Jona tar nu på sig uppdraget men när han väl är där flyr han igen, denna gång in i fanatism. Han blir överdrivet sträng, hänsynslös och straffande. Det är också en slags flykt, menar Dag 

 

Men Profet & Timmerman varför heter den så? 

Profeten är Jona, berättar Dag och fortsätter: ”Timmermannen som har drag av Jesus, dyker upp mot slutet av kyrkospelet och hjälper Jona och åskådaren till insikt. Den här karaktären, som Hartman för in i spelet hjälper Jona att sluta fly och att komma vidare ur det låsta och hårda. Om man vill kan man tolka det som att Timmermannen tar på sig domen och förvandlar den till nåd. 

 Text: Annika Schlegel Åberg