Lyssna

Varför hyrs inte Engelsfarm ut?

Personal och förtroendevalda i Fjälkinge församling får frågor om varför Engelsfarm inte längre hyrs ut till privatpersoner. Vi, kyrkoherden och kyrkorådets ordförande, förstår besvikelsen och vill besvara frågan. Låt oss börja med en historisk tillbakablick.

Engelsfarm testamenterades till Fjälkinge församling 1975. Enligt testamentet stod det församlingen fritt att antingen använda eller försälja fastigheten. Man beslutade att behålla gården och renovera den för församlingens verksamhet. Testamentets enda villkor var att familjens gravar för all framtid skulle skötas av församlingen och detta har församlingen gjort sedan dess. På den tiden fanns i det som nu är Fjälkinge församling tre prästgårdar med pastorsexpeditioner där prästerna hade sin arbetsplats. Församlingen hade få anställda och liten verksamhet utöver gudstjänster, dop, vigslar, begravningar och konfirmander.

Mycket har hänt i församlingen och i samhället sedan 1975. Prästgårdarna har försålts och pastorsexpeditionen flyttats från prästgårdarna till Engelsfarm. Församlingens aktiviteter och verksamheter har utökats och samgående har skett med grannförsamlingarna och antalet anställda har därmed blivit fler. Förändringar har också skett genom lagstiftning som påverkar arbetsgivarens skyldigheter vad gäller anställdas arbetsmiljö. När Engelsfarm renoverades och senare byggdes ut gjordes det utifrån både de behov och den lagstiftning som fanns då.

Förändringarna innebär att församlingen idag har ett stort verksamhetsområde med sju medeltida kyrkor, fem församlingshem samt ytterligare fastigheter.

En god arbetsmiljö

Idag utgör Engelsfarm församlingsexpedition med arbetsrum för hälften av församlingens 26 anställda. Flera utrymmen har gjorts om till nya kontor men fortfarande finns bara ett kök. Köket används av personalen och till de verksamheter som bedrivs. Engelsfarm har blivit trångbott.

Som arbetsgivare är man skyldig att tillhandahålla kök och uppehållsrum för anställda. Under många år fick personalen regelbundet trängas i det lilla köket med cateringföretag som skulle förbereda, servera och diska vid exempelvis samlingar efter begravningar. Personalen fick äta sin lunch vid ett litet bord på pastorsexpeditionen. Detta fungerar inte idag då utrymmet inte räcker till när alla har lunch samtidigt.

För kyrkorådet i egenskap av arbetsgivare, är det viktigt att skapa en god arbetsmiljö och följa den lagstiftning som finns. En god arbetsmiljö är viktig på en arbetsplats då det främjar det uppdrag och den verksamhet som bedrivs. Det här gäller lika mycket för de anställda i kyrkan som på andra arbetsplatser.

Utmaningar och möjligheter

Lokalerna på Engelsfarm hyrs inte längre ut på grund av det som nämnts ovan. Lokalerna är fortfarande tillgängliga i de många verksamheter som församlingen erbjuder som barn- och ungdomsgrupper, tonårsgrupp, babyrytmik, stickcafé, vandrarna, konfirmander, studiegrupper, kyrkokören, samt för samtal i mindre och större grupper.

Vi förstår att församlingsbor vill hyra Engelsfarm till andra typer av sammankomster. Vi brottas med frågan om det går att hitta en lösning där allas behov och önskemål tillgodoses. En lösning är att bygga ut Engelsfarm till en stor kostnad för församlingen.

För att frigöra medel kan andra församlingshem avvecklas. Då får vi problem med att verksamhet som finns där idag måste omlokaliseras och möjligheten för våra församlingsbor att hyra dessa lokaler försvinner.

Fjälkinge församling är en liten församling med drygt 4000 medlemmar. Alla kyrkor och byggnader genererar stora kostnader. Kyrkofullmäktige har fastställt en Lokalförsörjningsplan. I den ges kyrkorådet i uppdrag att utreda hur man ska göra i framtiden med alla fastigheter. En del av resultatet så här långt är att församlingen satsat på att minska uppvärmningskostnaderna genom investeringar. Prästgården i Viby har sålts. Men mer behöver göras. Allt detta påverkar också hur man ska göra med Engelsfarm.

Ansvarstagande för nutid och framtid

Kyrkorådet arbetar med helheten vad gäller fastigheterna. Det behöver tas ett helhetsgrepp för att kunna möta framtiden ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Samtidigt måste kyrkorådet hålla sig till de regler och den lagstiftning som råder i Sverige.

Det finns en styrka i att människor kan komma samman vid både glada och sorgliga tillfällen. Både kyrkorådet och församlingens anställda önskar att församlingens lokaler ska finnas tillgängliga och användas i dessa sammanhang. Just nu bedömer kyrkorådet att den lösning som valts för Engelsfarm är nödvändig med hänsyn till det som skrivits.

Församlingen erbjuder församlingsborna möjlighet att hyra lokaler för privata samlingar och andra ändamål i fyra församlingshem.

Varmt välkommen att höra av dig med frågor/synpunkter till:

Peter Stenberg, kyrkoherde och Per Fjelkner, kyrkorådets ordförande