Faktum är att S:t Olofs kyrka, mitt i centrala Falköping, nästan har sett likadan ut ända sedan 1150 då de första delarna av kyrkan uppfördes. Åtminstone om man ser till det yttre och väljer att blunda för att den är något förlängd baktill.
Invändigt har dock en del hänt sedan medeltiden. Bänkarna till exempel, med sina fasta dörrkvarter, predikstolen och den smala mittgången tillkom under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, när församlingsmedlemmarna var mer åhörare än deltagare.
Men 2018 ville Falköping pastorat annorlunda. Man ville göra S:t Olofs bättre anpassad för flera olika typer av verksamheter – allt från en liten enskild andakt till en stor skolavslutning eller konsert. Målet var att skapa en kyrka som kunde upplevas både intim och storslagen, där man kunde duka till kyrkkaffe och ha utställningar i kyrkorummet, och ha möjlighet till taizégudstjänster där man sitter på kuddar på golvet.
– Visionen var att skapa funktion för modernt gudstjänstfirande samtidigt som vi vile lyfta de medeltida värdena som hade gått förlorade. Vi vet att den medeltida gudstjänsten firades utan bänkar och med en rörelse, för att återskapa det ville vi frilägga golvet. När man ser att de här två viljorna går hand i hand blir det ännu roligare, säger Jonas Hagström, kyrkoherde i Falköpings pastorat.
Åtgärderna i kyrkan arbetades fram i nära samråd med Länsstyrelsens tjänstemän. Den största förändringen är att samtliga kyrkbänkar togs bort och ersattes med lösa stolar för att skapa en flexibilitet i möbleringen. Ett flyttbart altare placerades även framför koret. De tolv gravhällar som ligger i mittgången sänktes ned och täcktes med antingen glasskivor eller kalksten. Med detta fick man ett slätt golv som även det borgar för bra tillgänglighet och flexibilitet vid möblering, med möjlighet att placera stolar och andra inredningsföremål på en helt jämn yta. Längs kyrkans väggar byggdes fasta stenbänkar och under renoveringen installerades även golvvärme, vilket ger en betydligt mer inbjudande möjlighet att sitta direkt på golvet.
Vidare har belysningen inne i kyrkan förbättrats och kan nu riktas, modifieras och kompletteras för att jobba med rumsskapande och dramatiserande effekter på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Ett pentry uppfördes även i vapenhuset och en handikapptoalett under läktaren.
– Vi är fantastiskt nöjda med resultatet. Det har lyft gudstjänstlivet och ökat gemenskapen gudstjänsten betydligt. Vi märker också att vi har fler besökare i kyrkan vilket är väldigt roligt, säger Jonas Hagström.