För det dåvarande Vessige-Okome pastorat, någon mil in från Falkenbergs kust, började tankarna om renovering av Vessige kyrka som det gjort för många andra. Med en kyrka, ett separat församlingshem och en något ansträngd ekonomi. Beslutet blev att sälja församlingshemmet och andra administrativa lokaler, renovera kyrkan och bygga ihop byggnadernas funktioner. Men målet var inte att bygga rum som gick att förändra och möblera om. Tvärtom.
– Flexibilitet behöver inte handla inte om vikväggar och möjligheter att förändra golvytor, sådant går alltid att lösa och tenderar dessutom att användas ganska sparsamt. Det bör snarare handla om vår syn på rummen, hur vi som kyrka förhåller oss till att bruka och vårda dem, säger Staffan Orrdal, som är kyrkoherde i Vessige församling i dag men inte var det vid tiden för renoveringen.
– Det här var en stor ombyggnation, men min spaning inför framtiden är att vi kommer att ha en större mental omställning och en ganska måttlig ombyggnation.
Som en klassisk landsortskyrka, om än en stor och rymlig sådan, hade Vessige kyrka den stora porten i väster och en sidoingång på sydsidans mitt. I och med renoveringen gjordes sidoingången om till huvudingång och läktaren, med orgel och allt, byggdes ut och drogs fram för att precis omsluta entrén.
Som besökare möts du idag av en nybyggd foajé med kapprum. Genom en glasdörr på din högra sida når du kyrkorummet, rakt fram finns ett mindre dopkapell och till vänster leder en korridor till samlingsrum, kontorsrum och ett litet kök. Ett klassiskt församlingshem i kompakt format. Rakt ovanför dig har läktaren funnit sin framflyttade placering och bakom den har ett större samlingsrum för till exempel körövningar kunnat inredas. En hiss har installerats mellan våningarna och nu planeras och förbereds för ytterligare arbetsrum bakom orgeln.
– Flexibiliteten vi har eftersträvat har vi uppnått genom att skapa riktiga rum med stängbara dörrar och hallar, så att vi verkligen kan ha flera aktiviteter igång samtidigt. Dessutom har vi fått ett mer tillgängligt och behagligt kyrkorum när vi inte fyller alla bänkar, säger Staffan Orrdal.