Lyssna

Floby kyrka – Kyrkorna berättar

I filmen visar Agne, Anita och Bengt Floby kyrka och berättar om både exteriör och interiör. 

Tyvärr har vi stött på tekniska problem med filmen om Floby kyrka. Så snart den är klar dyker den upp här. 

Floby kyrka

Floby kyrka ligger strax utanför tätorten Floby. Den uppfördes under åren 1844-45 och är en av de större landsbygdskyrkorna i Skara stift med plats för omkring 500 personer.

Floby kyrka är ett vackert exempel på nyklassisk stil. Floby gamla kyrka låg på samma plats som den nuvarande kyrkan. Dess rasering påbörjades dagen efter midsommar 1844. Någon bild av denna kyrka är tyvärr inte känd. Den var troligen medeltida men hade 1750 genom tillbyggnader förändrats till en korskyrka.

Altartavlan i den nuvarande kyrkan anskaffades först 1878. Den är flankerad av korintiska kolonner med förgyllda kapitäl och den kröns av en imponerande överbyggnad med så kallat tandsnitt och en uppgående sol. Oljemålningen ovanför altaret föreställer "Jesus välsignar barnen" och den är målad av Mårten Eskil Winge (1825–96). Andra målningar av honom finns bland annat i Nationalmuseum i Stockholm och i ett par kyrkor i Malmö. 

Den ganska enkla och helt odekorerade dopfunten av sandsten är kyrkans äldsta inventarium. Den är sannolikt från perioden 1175–1275. Tillsammans med dopfuntarna i några av grannkyrkorna bildar den vad som har kallats "Hudenegruppen".

Bakre delen av kyrkan avskildes 1953 med en vägg under läktaren. I detta utrymme inrättades 1982 ett samlingsrum, en toalett samt omklädningsrum för kyrkvaktmästaren. 

I sakristian, vars inredning också är från 1953, hänger porträtt av fyra bland pastoratets präster, alla med ovanligt lång tjänstgörings-tid (35-60 år): Anders Fredrik Forssblad (1783-1861), Nils Magnus Stenholm (1818-1908), Klas Lindholm (1877-1951) och Bertil Edwardsson (1908-1988). Tyvärr finns inget porträtt av prosten Kellgren, vars son Johan Henrik föddes i Floby prästgård 1751 och blev en av våra mest berömda skalder. 

Ett så kallat votivskepp hänger i kyrkorummets tak. Det är ovanligt med votivskepp så här långt inne i landet. Skeppet är troligen från 1700-talet och säges vara skänkt av socknens "kloke gubbe", den medicinkunnige Sven i Bragnum. Carl von Linné besökte honom under sin västgötaresa sommaren 1746 och ger en intressant skildring av besöket i sin reseberättelse. Sven skall i sin tur ha fått skeppet av en rysk sjökaptensfru, enligt en folktradition av själva den ryska kejsarinnan, som han skulle ha haft som patient.

Kyrkans torn hade ursprungligen en ganska låg och oansenlig avslutning. Vid en ombyggnad 1877–78 tillkom den fönsterförsedda tornkammaren och den smäckra spiran. Urtavlorna förblev tomma till 1940, då ett torn-ur donerades till kyrkan. Av de båda kyrkklockorna bär den lilla, som gjöts i Skara år 1777, följande text: "Helger ena fasto; kaller til hopa menigheten: församler the äldsta; och alla landsens innebyggare til Herrena edars Guds hus; och roper till Herran. Joels 1 v.14". Den stora klockan sprack vid kungaringningar både över Gustav III i mars 1792 och över Karl XIV Johan i mars 1844. 

Idag används Floby kyrka till gudstjänster, dop, konfirmationer, begravningar, skolavslutningar, konserter och liknande. Tillsammans med sexton andra kyrkor ingår den i Floby pastorat och är den största av dem. Intill Floby kyrka ligger kyrkogårdsförvaltningen.

Kyrkorna berättar

En filmserie om kyrkorna i Floby pastorat. Personer med anknytning till kyrkorna delar med sig av historia, intressanta detaljer och kanske något gåtfullt mysterium.