Lyssna

Floby-Warszawa tur & retur 2025

Är du född 2007-2009 och vill lära dig mer om Europas mörka historia och förintelsen? Vill du engagera dig för demokrati och mänskliga rättigheter? Då är det här resan för dig.

Projektet arrangeras och genomförs av Svenska kyrkan i Floby pastorat i samverkan med Flobyskolan och Sensus studieförbund


Resan kommer att genomföras i två delar: Först en introduktionsdag och en kortare resa till Stockholm med två övernattningar för tio ungdomar som får en ledarutbildning i slutet av juni. Under hösten får sedan de första tio plus tio nya ungdomar ett par utbildningstillfällen och gör sedan en resa med buss till Polen med sex övernattningar under höstlovet vecka 44. Du kan alltså ansöka antingen om att få delta på båda resorna, eller endast på den avslutande Polenresan. 

Stockholmsresan – vad får du uppleva? 

  • 23 juni: Vi startar med en introduktionsdag där vi går igenom resans upplägg, vad den handlar om och vad vi kommer att få vara med om. Vi delar erfarenheter, diskuterar och lär känna varandra.  
  • 25-27 juni: Vi besöker Stockholm och bor på vandrarhem på Södermalm. Vi gör studiebesök på Forum för levande historia i Gamla stan och utställningen "Antisemitism och annan rasism på nätet". Vi gör också ett guidat besök på Judiska museet och utställningen "Giftskåpet". Vi kommer att ha gemensamma samlingar på kvällarna och kanske göra ett bio- eller teaterbesök, innan vi på fredagen reser hem igen. 

Polenresan – vad får du uppleva? 

  • September-oktober: Vi inleder med två eller tre utbildningstillfällen under hösten då de tio ungdomar som var med i Stockholm deltar som ledare för de tio nya ungdomarna som kommer till. Förhoppningsvis deltar också ett antal engagerade vuxna på utbildningen och Polenresan, så att det blir en bra blandning av människor med olika bakgrund och erfarenheter. Träffarna och resan leds av de rutinerade ledarna Annika, Olle och Stefan från Floby pastorat. Dessutom finns Polenkännaren Bengt-Åke Öhgren med som en vägledare och inspiratör. 
  • 24-30 oktober: Vi reser till Polen i sex dagar under höstlovet vecka 44, med buss och bekväm nattfärja Karlskrona-Gdynia. Vi åker tillsammans cirka 40 personer, 20 ungdomar och lika många vuxna. Programmet för dagarna inkluderar guidat besök i koncentrationslägret Stutthof och besök hos nunnorna i Laski, som arbetar med blinda barn och ungdomar och med nödhjälp till Ukraina. Det blir stadsvandring och vi upplever många historiska platser i den spännande staden Warszawa: det historiska judiska gettot, Pawiakfängelset, judiska museet, barnläkaren Janusz Korcaks barnhem mm. På kvällarna äter vi en god middag tillsammans och samtalar om dagens upplevelser och vad vi har lärt oss. 

Vad händer efter resan? 

Vi håller så klart kontakten med våra nya vänner, för att påminna varandra om vad vi varit med om och stötta varandra i vårt fortsatta engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. Deltagarna träffas också ett par gånger under vintern i mindre grupper, för att förbereda någon form av berättelse i bilder och ord av det vi var med om och vad vi har lärt oss, som deltagarna sedan delar vid något eller några tillfällen med andra till exempel i en skolklass, en konfirmandgrupp eller en samling med pensionärer. 


Vad kostar det?


De deltagande ungdomarna betalar själva 20 % av kostnaderna för resorna: 500 kr för Stockholmsresan och 1300 kr för Polenresan. I de summorna ingår resor, måltider, boende och inträden. Endast fickpengar tillkommer. Möjlighet finns att söka ett ekonomiskt bidrag från Floby pastorat för de familjer som har behov av det.

Eftersom antalet platser är begränsat kommer vi att välja deltagare baserat på svaren och visat intresse för följande frågor. Svara därför så utförligt och ärligt som möjligt.

Frågor eller funderingar?

Kontakta någon av de ansvariga projektledarna. Olle Åsenius, Annika Thorild och Stefan Klint. 

Annika Thorild

Barn - och ungdomsledare, Barn och ungdom, Floby pastorat

Olle Åsenius

Olle Åsenius

Kommininster, Floby pastorat

Stefan Klint

Kyrkoherde, Floby pastorat