Lyssna

”En stor känsla att få fira livet från dop till begravning”

Många människor som prästen Jenny Jonsson möter är ganska ovana gudstjänstdeltagare. ”De som sitter i kyrkbänkarna under en dopgudstjänst är en blandad skara. Och det är ju det som är så fint, att vi är så olika och har olika erfarenheter”, tycker hon.

Vi är en kyrka där människor frivilligt är medlemmar

Jenny Jonsson

Text och foto: Annelie Sylvan  

Själv är hon relativt ny – och ovan – både i yrket och församlingen. I januari förra året prästvigdes hon och efter ett handledar-år som adjunkt i Söderköpings församling är hon nu präst i Mjölby församling.

Polletten trillade ner
Det tog ett tag innan hon blev säker på sitt yrkesval.

– Jag började på lärarprogrammet i Norrköping efter gymnasiet för att jag ville bli församlingspedagog. Jag hade varit aktiv i kör, barn- och ungdomsverksamhet och kunde inte tänka mig ett arbetsliv utanför Svenska kyrkan. Men lärarprogrammet var inte min grej. Efter ett halvår trillade polletten ner. Jag kände allt tydligare att sakramenten i mässan blev viktigare och viktigare för mig. Det var ju präst jag ville bli!

Jenny har ingen kyrklig tradition i sin familj att falla tillbaka på. Kanske var det därför hon inte styrt rakt på prästyrket. Hon kände ett starkt inre kall och fick den bekräftelse och det stöd hon behövde i samtal med Linköpings stift. När hon väl fått bitarna på plats rådde ingen tvekan om vart hon var på väg.

Vänner tyckte att hon var modig i sitt yrkesval. Samtidigt märkte hon att många runt henne hade en föreställning om hur en troende kristen är. Hon fick höra saker som ”Tror du såå mycket på Gud?” och ”Men du är ju som alla andra!”

Värt varje grekisk glosa
Hur tycker du att det är att vara präst, så här ett och ett halvt år efter prästvigningen?

–Det är det roligaste jag varit med om – och det läskigaste! Jag känner mig fortfarande väldigt ny. Men att få komma ut i en arbetsvardag med församlingsbor, brottas med de svåra frågorna tillsammans och få fira livet hela vägen från dop till begravning, har varit värt varenda grekisk glosa jag kämpat med, utbrister hon.

Hur kan du hjälpa dem som inte känner sig så hemma i kyrkan, till exempel i samband med en dopgudstjänst?

– Genom att förbereda dem så mycket som möjligt. Tillsammans med familjen går jag igenom vad som ska hända och varför vi gör vissa handlingar. Och under gudstjänsten visar jag med tecken eller säger vad vi ska göra. Jag vill också ge en trygghet, att vi löser situationer som uppstår. Bebisen är huvudperson på sin dag och jag försöker få föräldrarna att inte oroa sig för skrik.

Frivilliga ­medlemmar
Har din tjänst i ­Mjölby församling någon särskild inriktning?
– Förutom förrättningar och övriga gudstjänster har jag ett ungdomsfokus. Jag jobbar med våra konfirmander och ungdomsgrupper. I slutet av maj hade jag min första konfirmation, i Klosterkyrkan i Vadstena, berättar Jenny som vill passa på att framhålla hur spännande det är att lära känna en församling.

– Alla församlingar har sina traditioner. I Mjölby är vi två präster under söndagens gudstjänst, det är roligt och nytt för mig.

Hur ser du på framtiden som ung präst i  Svenska kyrkan?
– Vi har ett medlemstapp, ja. Men jag tycker det är skönt att vi inte har något medlemstvång. De som är kvar är det för att de vill vara kvar. Vi måste vända på resonemanget och se att vi är en kyrka där människor frivilligt är medlemmar. Det tar tid att forma den kyrka vi vill vara när vi inte längre är statskyrka. Och vi är en stor och brokig skara av människor som är olika och tycker olika, men vi delar tro och gemenskap. Så måste det få vara!

Senaste numret av Livsviktigt

Klicka och bläddra i senaste numret av pastoratets tidning Livsviktigt, fullt av läsvärda reportage och info om vad som händer i församlingarna i vinter. Den landar i din brevlåda den 23 oktober. Du som har boxadress i Väderstad får tidningen några dagar senare. Har du inte fått tidningen ring 0142-55 200 eller läs den här.

”En kyrka ­berättar så mycket om bygdens historia och kultur”

För hundra år sedan var kyrkan mitt i byn en självklar samlingsplats. Här möttes alla bybor om söndagarna och fick höra både Guds ord och de senaste nyheterna. Och på kyrkbacken delade man med sig av byskvallret. ”Tänk om man fått vara en fluga på väggen här då”, säger Gunni Karlsson, en av de ideella krafter som håller Trehörna kyrka öppen för besökare i sommar.

”Man själv är inte viktigast längre”

Nyckeln till en bra föräldraledighet är att göra saker utanför hemmet tillsammans med barnet. Det säger Joel Joelsson och Albin Gustavsson, som blev vänner när de började gå till öppna förskolan i Kyrkans hus i Mantorp med sina barn.

”Ju mer vi är i naturen, desto bättre mår vi”

Blivande prästen, Anders Ulvekrans, strävar efter att leva mer i samklang med naturen. Det har tagit honom från ett liv som vegan till ett liv som jägare. ”Idag är jag i stort sett självförsörjande på kött. Målet är att även odla min mat. Odling och jakt är delar av ett mer ursprungligt sätt att leva, med ­respekt för det som hamnar på tallriken och för hela vår skapelse”, förklarar han.

Hur gör man i kyrkan?

”Inte lika självklart som hockeymatchen” ”Hur man ska bete sig i kyrkan är inte riktigt lika självklart som när man går på en hockeymatch. Men det viktigaste är den enskilda människans känsla och upplevelse.” Det säger den nye församlingsherden i Ödeshög, Lars Cederlöw.

Thomas och Maria ­välkomnar i lucka 12

Advent är en fin tid, som ger tillfällen att mötas i stillhet men också i glädje och förväntan. Det tycker paret Thomas Sunnerfjord och Maria Öhrnell som är med i årets vandrande adventskalender i Mjölby.

”Det bästa liv jag kan tänka mig”

Huset var redan fullt av djur. Och getter hade hon bestämt sig för att aldrig skaffa. Men så lades den två dagar gamla killingen Ville i Therése Perssons armar. ”Kan du ta hand om den här. Han har ingen mamma …” Självklart kunde hon det.

”Vi har lärt känna nya människor”

När musiken klingat ut stiger sorlet och snart sitter Veine, Anki, Marcus och alla de andra bänkade runt kaffeborden i Timmerö kapell. ”Mässa med frukost gör att man ganska snabbt kommer in i en gemenskap och i församlingslivet”, säger Anki Tergel, nyinflyttad i Boxholm med maken Marcus.

”Antingen gräver man ner sig eller så gör man något”

Ingrid startade en leva-vidare-grupp – ”Det är de små vardagsminnena som är svårast att hantera. Sånt där vi gjorde varje dag tillsammans.” Det har gått två år sedan Ingrid Norén i Boxholm miste sin man, Karl-Johan. Att starta en leva-vidare-grupp blev en väg ut ur ensamheten.

Bröderna hjälpte till i kyrkan när lillasyster Ingrid döptes

I januari hölls dop för familjen Sandströms fjärde barn Ingrid, i Ödeshögs kyrka. Det blev en personlig stund i kyrkan, där dopprästen Gerhard Paping bad storasyskonen om hjälp med de praktiska bestyren.

Tidningen Livsviktigt ska handla om viktiga frågor som rör livet och berör oss här i Folkunga­bygden. Livsviktigt ges ut fyra gånger per år till alla hushåll i pastoratet. Skicka gärna förslag på ­artiklar till informatör Lisbeth Nilsson, Svenska kyrkan (lisbeth.nilsson3@svenskakyrkan.se)

Har du andra funderingar ­angående tidningens innehåll så är du också ­välkommen att vända dig direkt till ­ansvarige ­utgivaren Maria Åkerström (maria.akerstrom@svenskakyrkan.se).