Text och foto: Annelie Sylvan
Två personer som är ganska nyfikna och gärna förlorar sig i bygdehistoria och enskilda levnadsöden är Klas och Ann-Sofie Johansson i Boxholm. De är välkända kulturprofiler på orten. Klas är en hängiven släktforskare och lokalhistoriker, bland annat som drivande i Krafttaget, en förening som värnar om Boxholms kommuns historia. Han är också en regelbunden frilansskribent i Länstidningen Östergötland och i tidningen Husvagn och camping. Sedan 1981 arbetar han på stålföretaget Ovako. Ann-Sofie arbetar som språklärare och är guide på Boxholms bruksmuseum om somrarna. Dessutom föreläser hon gärna om sitt favoritintresse språkhistoria när hon kommer åt.
Guidar tillsammans
Svenska kyrkan vill lyfta fram kyrkogårdarna som kultur- och historiebärare och arrangerar framöver ett antal visningar med guider, runtom i pastoratets församlingar. Ann-Sofie fick frågan från kyrkogårdsförvaltningen om hon kunde tänka sig att guida på Boxholms kyrkogård.
– Jag kände direkt att jag ville guida tillsammans med Klas. Vi tycker det är roligt att berätta om Boxholms historia ihop. Han är fantastisk på att forska fram fakta och skriva och jag älskar att prata. En väldigt bra kombination, skrattar Ann-Sofie då vi ses i kvällningen på Boxholms kyrkogård.
Dansken som blev kvar
De skulle ha gjort sin första guidning i september men för att hinna marknadsföra på bästa sätt blev tillfället framskjutet till våren. Det ger dem lite mer tid att hitta fler intressanta levnadsöden att prata om. Klas har sedan tidigare fördjupat sig i flera livsberättelser, som blivit artiklar. På kyrkogården ligger till exempel Christian von Stöckel begravd. Det var en man som kom resande från Danmark för att få fart på tillverkningen av klippspik vid bruket 1862. Tanken var att han bara skulle stanna en kortare tid men han blev kvar hela livet. Han lärde fabriksarbetarna att sköta spikmaskiner, gifte sig med Klara från Boxholm och fick sex barn, varav fyra emigrerade till Amerika. Han dog 1905 i Boxholm. Även hustrun Klara är begravd på Boxholms kyrkogård 1923. Hennes titel var verkmästareänka.
Alla öden intressanta
Vad kan en kyrkogård berätta?
– Gravstenarnas inskriptioner ger ju en vink om vilka yrken som varit vanliga på orten och vilka näringar som dominerat. Boxholm är en gammal bruksort så här hittar vi titlar som har med järnbruket att göra. Till exempel masmästare och bruksförvaltare, säger Ann-Sofie.
Klas kan inte låta bli att söka i mobilen vid var och var annan gravsten med spännande titlar och släktnamn. Årtalen i sig kan också väcka intresse. Som van släktforskare är han ständigt uppkopplad mot Arkivdigital, där mycket går att finna utifrån ett namn, en ort och ett årtal.
– Jag kan bli nyfiken på vilken människa som helst från förr och börja söka i arkiven. Det kommer alltid upp en massa intressant, utbrister Klas och sätter glasögonen på näsan.
Som gravstenen över Ebba Nordell till exempel, som visar att hon bara blev 24 år gammal och att hennes lille son Bertil två månader, dog en månad efter henne. Klas upptäckte i dödboken att Ebbas pappa hette Axel Gabriel Nordell. Samma namn hade Ebbas makes far.
– Jag blev förbryllad. Var Ebba och hennes man syskon? Eller hade de samma far men olika mammor? Men det visade sig att de båda männen faktiskt hette exakt likadant men Ebbas pappa var född i Högby 1859 medan makens pappa var född i Asby 1868. Ganska fantastiskt, eller hur, säger Klas.
Kunskapen försvinner snabbt
Ann-Sofie och Klas blir stående vid en hög och pampig sten mitt på kyrkogården. Den är rest över köpmannen Gustaf Larsson, 1854–1916.
Varför är det viktigt att hålla bygdens historia levande?
– Historien försvinner så snabbt om man inte pratar om den. Många som slitit ut sig här på bruket tycker kanske inte att det är så mycket att prata om. Det är inget märkvärdigt. Man tar det man ser runtomkring sig för givet, utan att tänka så mycket på hur det uppstått. Vad som format platsen och människorna, funderar Ann-Sofie.
Men just därför att det så viktigt att gräva i lokalhistorien och göra den levande på olika sätt, fortsätter hon.
– Hur kommer det sig att vi har ett järnbruk här, men ingen gruva? Ungdomar tappar hakan när man börjar berätta om Boxholms brukshistoria och det är ju jättekul. Tänk om man kunde få hålla en kurs om det i skolan, säger Ann-Sofie entusiastiskt.
Håll utkik efter kommande kyrkogårdsguidningar i våra församlingar på hemsidan, i församlingsblad och i appen Kyrkguiden!