Genom alla tider har människor gjort samma upptäckt: dessa urgamla texter berör mig, de handlar om mitt liv, mina tankar, mina problem. Här finns alla de stora existentiella frågorna om identitet, mognad, relationer, liv och död. Och naturligtvis de alltid närvarande frågorna: Vem är Gud? Och vad har han med mig att göra?
En bok med många böcker
Bibeln består av många olika typer av texter. Där finns historiska berättelser, lagtexter, poesi, brev, evangelier, släktkrönikor. De olika texterna har nedtecknats under en period på ungefär tusen år. Räknar man med den tid som berättelserna före nedtecknandet förmedlades som muntliga berättelser får vi lägga till ytterligare tusen år. Bibeln har alltså många författare och texterna speglar olika världsbilder, kulturer och trosföreställningar.
Tolkning viktig
Texterna måste därför alltid tolkas. Vi behöver fråga: Vem skrev och varför? Vad var budskapet och poängen då? Och i vilken grad är den poängen giltig för oss idag, i vår tid och vårt samhälle?
Vad vi möter genom de olika texterna är människors försök att förstå meningen med tillvaron, vad det är att vara människa och vem Gud är? Dessa frågor delar vi i vår tid med de människor som formulerade de bibliska texterna för länge sedan. Annat skiljer oss åt.
För att försäkra oss om att tolkningen inte bara blir en spegel av oss själva och våra egna uppfattningar behöver vi samtala med andra om våra tolkningar. På det sättet kan vi tillsammans hitta in i bibelns texter. Därför förekommer bibelläsning nästan alltid i den kristna gudstjänsten.
Läsa bibeln tillsammans med andra
I församlingarna finns också möjlighet att läsa bibeln tillsammans med andra, i bibelstudiegrupper, samtalsgrupper, katekumenat med mera. Prata med prästen i din församling eller hör av dig till pastorsexpeditionen 0142-552 00 eller e-post: folkungabygden.pastorat@svenskakyrkan.se så förmedlar vi en kontakt.