Gustav Vasas bibel
Den första svenska bibelöversättningen var Gustav Vasas bibel, Biblia på Swensko. Nya testamenten utkom 1526 och den fullständiga versionen med både gamla och nya testamentet gavs ut 1541. Bibeln sägs ha tryckts i omkring 2000 exemplar.
Gustav Vasas bibel är helt hantverksmässigt producerad. Den är tryckt som ett boktryck med lösa typer och illustrationerna på bl a titelsidorna är tryckta med träsnittsteknik.
Gustav II Adolfs bibel
Gustav II Adolf gav år 1618 ut en bibel som var en uppdaterad version av Gustav Vasas bibel utan att vara en nyöversättning. I Gustav II Adolf bibel gjordes versindelningen texten mer läsvänlig. Bibeln fick också stora illustrationer och kartor. Den fick också en helsida med ett koppartryck föreställande regenten kung Gustav II Adolf själv.
Karl XII:s bibel
Karl XI agerade under senare delen av 1600-talet för att ta fram en ny svensk bibelöversättning. Denna gavs ut 1702-1703 under hans son Karl XII. Språket moderniserades, men i stort var även denna utgåva, BIBLIA thet är all then heliga srift på Swensko, en uppdaterad version av Gustav Vasas bibel
Bibeln är tryckt med boktryck, med illustrationer och titelblad i kommartryck.
Gustav V:s bibel
År 1773, bara 70 år efter utgivningen av Karl XII:s bibel tillsatte Gustav III en kommission för ytterligare en bibelöversättning. Arbetet med denna översättnng tog 144 år. Den nya bibelöversättning , Gustav V:s bibel, var ett gediget arbete och gavs ut 1917. Stadfäst av kungen den 2 oktober samma år.
Bibel 2000
I och med den snabba utvecklingen av svenska språket under efterkrigstiden uppstod snart behov av en ny översättning. Detta resulterade i vår tredje genomarbetade svenska bibelöversättningen. Bibeln är översatt av den statliga utredningen Bibelkommissionen på uppdrag av regeringen
Amerikabibeln
är en stor bibel en s.k. familjebibel på svenska. Den är daterad till omkring 1860-1890. Den är vanligen tryckt och utgiven i Chicago och har pressförgyllda, svulstiga pärmar och stora spännen i nysilver. Dessa biblar har troligen i de flesta fall varit gåvor från emigrerande svenskar till deras hemförsamlingar.
Här kan du läsa mer om bibelns historia i Sverige, på bibeln.se