Glasmålning med präster eller biskopar som har en klase vindruvor i ett kärl.
Lyssna

Kyrkomötet i Nicea

I år är det 1700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet hölls i Nicea år 325 efter Kristus. Därför är 2025 utlyst till Ekumeniska året.

Kejsar Konstantin hade år 313 infört lättnader för troende att uppträda offentligt i Romarriket. Inom den unga kyrkan pågick dock en laddad teologisk dispyt om synen på Guds sons, Jesu Kristi relation till Gud Fadern. Det var biskoparna Alexander och Athanasius på ena sidan och presbytern Arius på den andra.

Kejsar Konstantin kallar till möte

Både Arius och Alexander var populära teologer som skapade mycket engagemang bland troende, något som ibland till och med resulterade i rena slagsmål bland folk. Det blev efter en tid en ganska stor kontrovers, och därför kallades det 325 till ett kyrkomöte i Nicaea.

Kejsare Konstantin var värd för mötet och kan ha bjudit in så många som 1800 biskopar (en biskop var en föreståndare för församlingen i en stad) men det var troligen bara runt 300 som kom på mötet.  Det har diskuterats vilken roll kejsaren hade men det finns inga källor som antyder att han själv hade en bestämd åsikt i frågan, eller att han försökte påverka de församlade i en eller annan riktning. Däremot sägs det att han var väldigt angelägen om att man faktiskt kom fram till en enighet.

Kyrkomötet hölls i staden Nicea, på östra stranden av Iznikasjön, drygt 14 mil utanför Konstantinopel (dagens Istanbul). Numera heter Nicea på turkiska Iznik.

Nicenska trosbekännelsen

Mötet slog fast att Fadern och Sonen är av samma väsen vilket lade grunder för den Nicenska trosbekännelsen. Alla biskopar utom tre skrev under kyrkomötets trosbekännelse. En av biskoparna som inte skrev på var Arius och han blev under en tid bannlyst och förvisad från Romarriket.

Gemensam tid för påskfirandet

Ett annat viktigt beslut från Nicea reglerade det gemensamma firandet av Påsken: Första söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen.

Fortsatta diskussioner i Konstantinopel

Diskussionerna runt den Heliga Treenigheten och trosbekännelsen fortsatte och 56 år senare, år 381, fick ett nytt kyrkomöte lösa en del kvarvarande frågor. Då hade kristendomen nyss förklarats om stadsreligion av kejsar Theodosius år 380.

Läs mer om de fortsatta diskusioner och kyrkomöten hos Sveriges Kristna Råd

Nicenska trosbekännelsen

Nicenska Trosbekännelsen som formulerades av konciliet i Nicea år 325. Texten fick sedan sin slutgiltiga grekiska utformning vid konciliet i Konstantinopel år 381.

Tid för Guds fred

Vi firar 100 år sedan ekumeniska mötet i Stockholm 1925 och 1700 år sedan kyrkomötet i Nicea år 325. Förutom en stor samling i Stockholm i sommar sker en hel del lokala samlingar med temat för Guds fred