Lyssna

Moseböckerna

Bibelns allra första del kallas också lagen och utgörs av de de fem Moseböckerna. Alla bibelcitat är Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet

Första Moseboken

Urhistorien kap 1-12: I de allra första kapitlen hittar vi de båda skapelseberättelserna och de två första människorna Adam och Eva. Här finns också ormen som säger till Eva att äta av frukten i paradiset och människans relation till Gud blir bruten.

Människans relation till varandra blir också förstörd och vi ser det första brodermordet, Kain och Abel 1 Mos 4:8.

Den mänskliga historien utvecklas negativt och här möter vi Noa som bygger en ark innan floden kom över jorden 1 Mos kap 6-10.

När några generationer gått efter syndafloden bygger människor en stad och ett torn som skall nå upp till himlen. Gud stiger då ned och förvirrar människorna genom att ge dem olika språk och bygget av Babels torn avstannar. 1 Mos kap 11.

Patriarkerna - hur Israels historia började 1 Mos 12-50

Kap 12-25 Abraham blev trons fader, Abraham och Sara.

Kap 21-35 Isak - löftessonen.

Kap 25-50 Jakob - bedragaren som själv blev lurad.

Kap 30-50 Josef och hans bröder. Berättelsen om Josef är en av bibelns mest kända. Israles tolv söner Jakob fick namnet Israel.

 

 

Herren gick före dem, om dagen i en molnstod för att visa dem vägen och om natten i en eldstod för att ge dem ljus. På det sättet kunde de vandra både dag och natt

2 Mos 13:21 Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet

Andra Moseboken 

Andra Moseboken kallas också Exodus, uttåget och handlar om folkets uttåg ur Egypten, vandringen till Sinai och Mose tar emot lagen.

Uttåget och erövringen

Jakobs söner med familjer flyttade till Egypten för att undgå torka, missväxt och hungersnöd. Där levde de gott i många år, men under en ny farao blev Jakobs ättlingar slavar åt egyptierna.  Efter 400 år grep Gud in och  utser Mose till ledare för folket som ska föra dem ut ur Egypten.  Farao vill inte släppa iväg folket och Gud sänder tio plågor över egyptierna innan farao till sist gav israeliterna lov att ge sig av i tre dagar för att tillbe sin Gud. 

När de inte återvände förföljde han dem till Sävhavet allmänt kallat Röda havet. Där ledde Mose Israels folk genom havet till friheten medan egyptiska armén gick under i vattnet. 

Vistelsen vid Sinai berg

Folket slog läger vid Sinai berg under cirka ett år och fick stor betydelse för Israels framtid. Här instiftades förbundet och Lagen gavs, i och med detta föddes Israel som nation och löftet till Abraham uppfylldes.

Mose går upp på berget Sinai sju gånger och får vid dessa tillfällen anvisningar, bud och lagar av Gud.

Guldkalven

Vid ett tillfälle när Mose varit på berget Sinai i 40 dagar tillsammans med Josua (Josua stannade en bit upp på berget) och återvänder till lägret får han av Gud höra att folket hade fallit i synd. Aron som hade till uppgift att leda folket medan Mose var på berget hade gett efter för folkmassan. De längtade tillbaka till Egypten och hade tillverkat en guldkalv. Detta var förmodligen en rest av egyptisk gudsdyrkan. Förbundet bröts därmed och Mose slog sönder lagtavlorna i förtvivlan och besvikelse. 2 Mos 32:1-35

Förbundet förnyas senare och Mose skriver de tio budorden på nya tavlor 2 Mos 34:1-36

Kända texter och sammanhang i Andra Moseboken

2 Mos 3 Mose och den brinnande busken.

2 Mos 12 Påsken.

2 Mos 14 Sävhavet (Röda havet).

Tredje Moseboken

Boken innehåller i huvudsak föreskrifter om hur prästerna ska administrera offer och fester/högtider Den vill betona att Gud är helig och att folket som skall leva som ett heligt folk.

Högtiderna som Gud stadgade 

Festerna som ska påminna folket om hur Gud handlat med sitt folk.

1 Påsken, 3 Mos 23:4-5. Syfte: Påminna om hur de förstfödda räddades i Egypten.

2 Det osyrade brödets högtid, 3 Mos 23:6-8. Syfte: Påminna om separationen från andra nationer.

3 Förstlingsfrukten, 3 Mos 23:9-14. Syfte: Påminna om den första skörden de fick i landet.

4 Veckohögtiden (Pingst), 3 Mos 23:15-22. Syfte: Mana till tacksamhet när skörden är fullbordad.

5 Nyårshögtiden (Hornhögtiden), 3 Mos 23:23-25. Syfte: Påminna om att Herren gett ännu ett år.

6 Försoningsdagen, 3 Mos 23:26-32. Syfte: Påminna om nationens skulder inför en helig Gud.

7 Lövhyddofesten, 3 Mos 23:33-43. Syfte: Påminna om Guds omsorg under ökenvandringen.

 

Fjärde Moseboken

Bokens centrala tema är hur folkets otro leder till att de inte får komma in i det utlovade landet utan i stället tvingas till en 40 års lång ökenvandring. Samtidigt visar boken hur Gud har omsorg om sitt folk, även i tider av otro och olydnad.

Från Sinai berg till gränsen mot det utlovade landet var det 11 dagsresor (5 Mos 1:2).  Genom sin otro fick folket bo och vandra i området under nästan 40 år.

Några händelser under ökenvandringen

Från Sinai till öknen i Paran, 4 Mos 10:11-13:1

Först skildras själva uppbrottet där molnstoden reser sig och folket bryter upp. Men snart börjar folket klaga igen. Den ensidiga maten var huvudorsaken ”Om vi bara hade kött att äta! Minns ni fisken vi åt i Egypten, så mycket vi ville. Och gurkorna och melonerna, purjolöken, rödlöken och vitlök. Här får vi gå och sukta, här finns ju ingenting. Man ser ingenting annat än manna” 4 Mos 11:4-5

De hade redan glömt slaveriet i Egypten och idealiserade det som varit och överdrev svårigheterna i nuet, här finns ju ingenting!

Uppror och olydnad i öknen Paran, 4 Mos 13:1-14:45

Folket befinner sig nu söder om det utlovade landet och här skickas tolv spejare in i Kanaans land. De återvänder med en enorm druvklase buren av två män. Men landet var svårt att inta och bara två spejare var övertygade om att med Guds hjälp skulle landet kunna intas, Kaleb och Josua.

Enligt kap 14 bröt folket samman totalt inför spejarnas rapport. Längtan tillbaka till Egypten blev så stark att de beslutade sig för att välja en annan ledare än Mose. Aron, Mose, Kaleb och Jousa blev förtvivlande och försökte övertyga folket om Guds löfte att föra dem in i landet. Men folket svarade med rop om stening av sina ledare.

Mose stora misstag och Aron dör

Den långa ökenvandringen börjar närma sig sitt slut och folket slår läger i Kades på nytt. I kap 20 dör Miriam och Aron. Här inträffar också Moses stora misstag då han i vrede över det klagande folket slog på klippan efter vatten fast Gud har sagt att han endast skulle tala till den (4 Mos 20:7-12)

 

Var tapper och stark

5 Mos 31:6

Femte Moseboken

Boken är en upprepning av lagen.  Det har nu gått 40 år och hela den generation som hade varit med vid uttåget var nu döda förutom Mose, Kaleb och Jousua. Därför var det nödvändigt att upprepa lagen för en ny generation. Men det är ingen ny lag utan en tillämpning av lagen i den nya situationen som folket stod inför. Boken är utformad som ett fördrag mellan Gud och folket, där ansvar och förmåner beskrivs.

Lagen skulle för övrigt i framtiden upprepas i sin helhet vart sjunde år i samband med sabbatsåret (5 Mos 31:10-11)

Josua utses till ny ledare och Mose dör

Mose är nu 120 år gammal och lämnar över sitt ledarskap till Josua. Herren ger Josua uppdraget och sade ”Var tapper och stark! Det är du som skall leda israeliterna in i det land som jag med ed har lovat dem” 5 Mos 31:23

Gud sa till Mose att gå upp till berget Nebo som ligger i Moab mittemot Jeriko. ”Där uppe på berget skall du dö och förenas med dina fäder” (5 Mos 32:50) Däruppe på berget skulle Mose se det utlovade landet på avstånd men inte få komma in i det.

 

 

Bibeln - en bok som berör

Vad har dessa texter med mig att göra, och vem är Gud?

Personer och händelser ur Gamla Testamentet

Gamla testamentets 39 böcker är uppdelade i tre delar. De historiska böckerna, de poetiska böckerna och de profetiska böckerna. Här möter du en liten del av dessa personer och händelser, fler kommer.

De historiska böckerna

Från urhistorien Adam och Eva till Esters bok, de judiska flickan som blir drottning i Persien. Alla bibelcitat är Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet

De poetiska böckerna

Poesi och vishetslitteratur, från Job till Höga visan. Alla bibelcitat är Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet

De profetiska böckerna

Profeterna talar å Guds vägnar. De uppträdde tidigt i Israels historia och blev allt vanligare under monarkin.  Alla bibelcitat är Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet