Ansvaret för säkerheten på kyrkogården är delat – kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för arbetsmiljö och säkerhet för alla som arbetar eller vistas på kyrkogården medan gravrättsinnehavaren ansvarar för själva gravplatsen och stenen.
Gravstenskontroll
Under 2012-2013 gjordes en genomgång av samtliga gravstenar på kyrkogården. Därefter har löpande kontroller gjorts och under 2019 kommer en större genomgång att ske. Det går aldrig att helt säkra en kyrkogård då marken rör sig, tjälskador gör att socklarna på gravstenen ändrar sitt läge etc, därför görs genomgångar kontinuerligt
Testet av gravstenar innefattar tre moment
- Lutningstest (max 3-16 grader beroende på storlek)
- Belastingsprov (stenen skall klara 35 kg utan att välta)
- Dubbkontroll (alla stenar mellan 30 cm och 150 cm skall ha minst två godkända dubbar. Stenar över 150 cm bedöms individuellt)
Om stenen inte uppfyller kraven och akut fara föreligger lägger kyrkogårdsförvaltningen ner stenen eller stöttar upp den tillfälligt. I samband med detta kontaktas gravrättsinnehavaren alternativt att graven markeras med en grön skylt att gravrättsinnehavaren skall kontakta expeditionen. Det är då gravrättsinnehavarens ansvar att åtgärda bristerna.Om gravrättsinnehavaren inte önskar ha stenen kvar kan den tas bort och graven kan istället bara ha en plantering
Risker på kyrkogården
Kyrkogårdarna är vackra platser att besöka, här finns en del av vår historia, en plats att minnas våra nära och kära. Det är också en plats för stillhet och rekreation.
Men vi vill också uppmärksamma våra besökare på att det finns risker på kyrkogården. Förutom gravstenar finns det stenmurar som kan ha lösa stenar och därför inte är avsedda att gå eller klättra på. Gamla järnstaket med spetsiga föremål eller risk att fastna med hand eller fot.
Besök våra kyrkogårdar men tänk på att de är gamla platser med hundraåriga föremål