Lyssna

"Det handlar om kvalitet, kontinuitet och trygghet"

Svenska kyrkans arbete med samverkan och digitalisering har gjort stora framsteg de senaste fem åren. Idag är nästan alla församlingar och pastorat anslutna till Microsoft 365 och den gemensamma IT-plattformen, och över hälften har gått över till det nya kyrknätet – en satsning som stärker säkerheten och minskar sårbarheten.

Parallellt fortsätter utvecklingen av gemensamma administrativa tjänster. Ett nytt lönesystem, som lanseras i höst, ska ge chefer bättre överblick och förenkla lönehanteringen för både medarbetare och förtroendevalda. Samtidigt breddas ekonomitjänsten, och under våren erbjuds valbara tjänstepaket för att bättre möta församlingarnas behov. Redan nu är över 260 församlingar och pastorat anslutna till dessa tjänster. 

Men vad har denna samverkan inneburit i praktiken, och hur ser framtiden ut? Två stiftsdirektorer, Jonas Ransgård från Göteborgs stift och Karin Björk från Linköpings stift, som ingått i arbetet med de gemensamma tjänsterna, delar sina perspektiv.

Vilka ser du som de största vinsterna med en utökad samverkan?

- Det handlar om kvalitet, kontinuitet och trygghet, säger Jonas. Gemensamma tjänster underlättar också för små enheter och enheter som har svårt att rekrytera. Att de kan vara kvar främjar gudstjänstlivet, som så klart är vår kärna. 

- Jag tycker att det har utvecklats ett positivt relationsbygge mellan nationell nivå, stift och församlingar, säger Karin. Med de gemensamma arbetssätten och systemen blir vi kvalitetssäkrade och får en närhet till kollegor i andra delar av organisationen på ett sätt som vi inte haft förut. Att vi enkelt kan gå in och täcka upp för varandra är inte bara en trygghet utan bidrar också en jämn och hög kvalitet för Svenska kyrkan som helhet.  

Vad tror du om den fortsatta utvecklingen? 

- Jag tror att vi behöver fortsätta den här utvecklingen, säger Karin. Vi har som kyrka en tradition av att det ska vara väldigt mycket lokalt. Den grundläggande uppgiften ska även fortsättningsvis ligga hos församlingen, men det utesluter inte gemensamma stödfunktioner. 

- Jag tror att vi kommer att se fler samverkanslösningar framöver, säger Jonas, men det är viktigt att fundera över den geografiska logiken. En del saker går alldeles utmärkt att sköta gemensamt från en plats, medan annat behöver vara geografiskt nära, så det kan komma att se olika ut.  

Jag tycker att det har utvecklats ett positivt relationsbygge mellan nationell nivå, stift och församlingar.

Karin Björk, stiftsdirektor i Linköpings stift

Har du något tips till dem som ännu inte anslutit sig till de gemensamma tjänsterna? 

-  Att en församling inte har anslutit sig kan handla om många saker, säger Jonas. Det kan vara en teologisk aspekt, men också att man helt enkelt inte har resurser att ta emot anslutningen. Där skulle vi kunna stötta mer från stiftsnivå, så att valet av vilka tjänster man vill ta del av blir ett medvetet ställningstagande, och inte bara konsekvensen av att man inte hann med eller inte förstår. Samverkan är församlingens eget val. Församlingars, pastoratens och, för den delen, stiftens egen rådighet är mycket viktig i arbetet framåt. 

-  Jag tänker att man inte bara ska titta på kostnader, säger Karin. Att samverka innebär att vi kan hjälpas åt över församlingsgränserna, vilket höjer den gemensamma kvaliteten och gynnar Svenska kyrkan som helhet. Är man intresserad tycker jag att man ska höra av sig till stiftet, där finns både råd och stöd om bästa vägen framåt. 

All information om Svenska kyrkans gemensamma tjänster hittar du i tjänsteportalen