Om lokaler för röstning i kyrkovalet
En lokal där väljare kan rösta kallas för vallokal och där en väljare kan förtidsrösta kallas för förtidsröstningslokal (formellt bara röstningslokal):
- I en vallokal röstar väljaren bara på valdagen och i det valdistrikt som väljaren tillhör. Bara den som bor i valdistriktet kan rösta i en vallokal.
- I en förtidsröstningslokal förtidsröstar väljaren antingen före valdagen eller på valdagen. För detta kan väljaren göra i vilken förtidsröstningslokal som helst.
Det bästa är om en väljare röstar i sin vallokal på valdagen.
Vem ansvarar för dessa lokaler?
Det är församlingen/pastoratet som genom sin valnämnd ansvarar för att bestämma vilka lokaler som ska få vara vallokal och förtidsröstningslokal. De ansvarar även för möblering, skyltning samt övrig organisation och material som behövs för att genomföra röstning.
Vad är det för skillnad mellan en vallokal och en förtidsröstningslokal?
Varje väljare är knuten till ett specifikt geografiskt område som kallas valdistrikt. Det är kyrkobokföringsadressen (vanligen densamma som folkbokföringsadressen) som styr vilket valdistrikt väljaren tillhör. Det är i det valdistriktet som väljaren finns med i röstlängden och det är också i det valdistriktet som väljarens röst blir räknad. Röstlängden finns bara på papper och på valdagen endast i väljarens vallokal.
Vallokal
I varje valdistrikt finns en vallokal som endast har öppet på valdagen. Valdistrikt och vallokal står tryckt på väljarens röstkort. En väljare kan inte rösta i någon annan vallokal på valdagen än den han eller hon hör till, eftersom väljaren bara finns upptagen på den röstlängd som finns i den vallokal som ligger i väljarens valdistrikt.
En väljare kan bara rösta genom bud i den vallokal där väljaren finns upptagen i röstlängden, det vill säga den som står på röstkortet.
Röstningslokal (förtidsröstningslokal)
En förtidsröstningslokal (formellt röstningslokal) är en lokal där väljaren kan rösta i förtid (på annan plats än vallokalen) om han eller hon inte kan ta sig till sin vallokal på valdagen. Den kan ha öppet från och med 13 dagar före valdagen och även på valdagen.
Förtidsröstningslokaler finns i alla församlingar/pastorat (valnämndens område). Det ska alltid finnas en förtidsröstningslokal öppen på valdagen i varje församling/pastorat som har öppet mellan kl. 18 och 20 och minst fyra timmar mellan 9 och 18.
En väljare kan rösta i vilken förtidsröstningslokal han eller hon vill i hela landet. Detta kallas för att förtidsrösta, även om det sker på valdagen. De röster som tas emot i en sådan lokal skickas sedan i de flesta fallen till vallokalen i det valdistrikt där respektive väljare är kyrkobokförd eller till stiftsstyrelsen som gör den slutliga rösträkningen.
En väljare kan bara före och under valdagen rösta genom bud i en förtidsröstningslokal som hör till församlingen/pastoratet där väljaren bor.
Den viktigaste skillnaden mellan en vallokal och en förtidsröstningslokal är att i en vallokal får bara de väljare som hör till valdistriktet rösta.
Skillnad mellan att rösta i vallokal och i en förtidsröstningslokal
Om du röstar i en förtidsröstningslokal är det alltid fråga om förtidsröstning.
När du förtidsröstar så läggs dina valsedlar som ligger i var sitt valsedelskuvert tillsammans med ditt röstkort i ett särskilt kuvert. Detta särskilda kuvert kommer att skickas till vallokalen där du bor. Det är där röstlängden finns. Det särskilda kuvertet öppnas där och valförrättarna markerar i röstlängden att du har röstat samtidigt som dina valkuvert läggs ner i valurnan. Dina röster kommer då att räknas i vallokalen tillsammans med alla andra röster som andra väljare har lämnat där eller som kommit från förtidsröstningslokaler. En preliminär sammanräkning görs så snart som vallokalen stänger klockan 20 på valdagen. I vissa fall skickas kuvertet med förtidsröster i stället direkt till stiftsstyrelsen och räknas bara vid den slutliga rösträkningen. Det sker efter valdagen, men går till på ett motsvarande sätt. Detta är till exempel fallet när kuvertet med dina röster inte har hunnit fram till din vallokal innan klockan 20 på valdagen, om du röstat i en förtidsröstningslokal som ligger utanför din församling/pastorat eller om du röstat via post.
Om du röstar i vallokal (bara på valdagen och bara i den vallokal som står på ditt röstkort) kommer dina valkuvert med röster att läggas direkt ner i valurnan i din närvaro. Din röst ingår då alltid i den preliminära sammanräkningen som görs i vallokalen på valdagen.
Sammanfattning - var väljare rösta
En väljare kan
- på valdagen rösta i sin vallokal
- före eller på valdagen förtidsrösta i en förtidsröstningslokal (formellt röstningslokal)
- på valdagen brevrösta genom bud i sin vallokal
- före eller på valdagen brevrösta genom bud i en förtidsröstningslokal inom den egna valnämndens område
- före fredagen innan valdagen brevrösta genom post.
Samma ordning som i allmänna val
Den ordning som gäller lokaler för röstning vid kyrkoval motsvarar huvudsakligen vad som gäller vid allmänna val.