En kvinna som står framför ett altare i en kyrka
Lyssna

”Samverkan handlar om kyrkans bästa nu och i framtiden”

Att använda gemensamma tjänster har länge varit en självklarhet för Umeå pastorat. Nu funderar de som bäst på hur de kan utveckla samverkanstänket än mer. – De gemensamma tjänsterna räddar oss från att drunkna i administration och ger mer tid till verksamheten, konstaterar kyrkoherde Lena Fagéus.

Lena Fagéus ser samverkan som ett sätt att både öka och säkerställa kompetens inom viktiga områden som ekonomi och lön för pastorat och församlingar.  

–  Vi som är ett större pastorat riskerar att drunkna i administration om vi inte använder de gemensamma tjänsterna, och för mindre församlingar är det en ren överlevnadsfråga. Att samverka inom Svenska kyrkan kring så mycket som möjligt tror jag är nödvändigt för att vi ska kunna finnas kvar i mindre församlingar.  

Umeå pastorat har sen länge varit anslutna till löneservice och Svenska kyrkans gemensamma ekonomitjänst. Ett stöd Lena Fagéus tycker fungerar väldigt bra och som hon menar ger mer stabilitet och mindre sårbarhet i verksamheten.

– Självklart fanns farhågor innan vid drog igång kring hur det skulle fungera, till exempel om det skulle kännas opersonligt, men så blev det absolut inte. Det har aldrig känts opersonligt eller för stort. Inte ens nu när löneservice flyttat till Uddevalla, säger Lena.  

Vill samarbeta mer över pastorats och församlingsgränser

I Umeå vill man ta samverkanstänket ett steg till. Just nu är pastoratet i ett läge där de funderar kring hur de kan utveckla det gemensamma ännu mer för fler viktiga och nödvändiga områden, till exempel kring fastigheter. Lena Fagéus menar att det handlar om att tänka utanför boxen och förutom de gemensamma tjänsterna på nationell nivå, även se vad som går att samverka kring över pastorats och församlingsgränser.  

– Personligen funderar jag på områden som kommunikation eller begravningsverksamhet. Jag tänker också på den prästbristen om finns i inlandet, kanske behöver vi skapa någon form av gemensamma pooltjänster där, säger hon och fortsätter: 

– Mina medarbetare är otroligt taggade att fortsätta utvecklingen kring samverkan, det känns riktigt kul. Vi ser att det handlar om kyrkans bästa nu och i framtiden. Vi måste forma en organisation som håller i det långa perspektivet och det är rätt läge för det nu.  

Har du något tips till församlingar och kyrkoherdar som ännu inte anslutit gemensamma tjänsterna?

– Våga ta steget. Att ansluta till de gemensamma tjänsterna frigör både resurser och kraft till den grundläggande uppgiften. Det fungerar väldigt bra och har gjort det hela tiden för oss i Umeå. Jag tror också på mer samverkan inom stiftet – och är inte främmande för mer nationell samverkan.