Lyssna

Samverkan och digitalisering

Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan på samverkan- och digitaliseringsområdet. För dig som är förtroendevald har vi här samlat aktuell information om utvecklingen och våra gemensamma tjänster. Med gemensamma tjänster skapar vi förutsättningar för att kunna fortsätta vara kyrka i hela landet.

När antalet medlemmar minskar i Svenska kyrkan påverkar det våra intäkter. Därför behöver vi anpassa oss efter nya förutsättningar för att kunna behålla verksamheten som våra medlemmar och besökare känner igen sig i. Därför behöver vi bedriva en mer effektiv administration och samtidigt hålla minst lika hög kvalitet som idag.

Det klarar vi genom att vi hjälps vi åt med de gemensamma uppgifterna för att församlingar ska kunna fortsätta vara kyrka. Målet är att det ska finnas en infrastruktur inom Svenska kyrkan som finansieras gemensamt. Detta innefattar en gemensam it-plattform med nätverk av digitala verktyg, gemensam löneservice, gemensam ekonomiservice, dokument- och diariesystem samt elektroniskt arkiv. 

Bakgrund till Svenska kyrkans samverkan och digitalisering

Våren 2020 beslutade kyrkostyrelsen om en långsiktig strategi för Svenska kyrkans digitalisering och samverkan. Strategin ger uttryck för vad kyrkostyrelsen vill ska vara uppnått till år 2030. Här kan du fördjupa dig i bakgrunden och även sätta dig in i färdplanen.

Tjänsteportalen

I den här portalen får du en inblick i Svenska kyrkans digitala arbetsplats, som består av gemensam infrastruktur och gemensamma servicetjänster. Vårt mål är att minska sårbarheten, öka tryggheten och säkerheten samt frigöra resurser för att församlingar ska kunna fortsätta vara kyrka. Vill ni veta mer om tjänsterna eller kanske vilka tjänster som skulle underlätta arbetet just i er församling så kontakta ditt stift eller funktionen för samverkan och digitalisering.

”Samverkan handlar om kyrkans bästa nu och i framtiden”

Att använda gemensamma tjänster har länge varit en självklarhet för Umeå pastorat. Nu funderar de som bäst på hur de kan utveckla samverkanstänket än mer. – De gemensamma tjänsterna räddar oss från att drunkna i administration och ger mer tid till verksamheten, konstaterar kyrkoherde Lena Fagéus.

Hög anslutningstakt till den gemensamma it-plattformen

Under 2022 har anslutningstakten till den gemensamma it-plattformen varit tredubbelt så hög jämfört med tidigare år. Nästan hela Västerås stift bidrar till den höga takten året ut med minst en anslutning av en församling eller ett pastorat i veckan.

De gemensamma tjänsterna ger ökad kvalitet för Herrestads församling

Herrestads församling är anslutna till flera av Svenska kyrkans gemensamma tjänster. Förutom den gemensamma IT-plattformen, GIP, så handlar det bland annat om Svenska kyrkans löneservice. Ingvar Humlén, kyrkoherde, berättar att församlingen på det här sättet får tillgång till en kompetens och kvalitet som inte skulle vara möjlig att ha på egen hand.

Så kan församlingar och pastorat förbättra IT- och informationssäkerheten

Just nu pågår mycket arbete inom Svenska kyrkan för att höja IT- och informationssäkerheten. Pelle Djerf, IT-chef på kyrkokansliet, berättar vad man som församling och pastorat bör göra för att förbättra säkerheten.

”Gemensamma tjänster gör att vi kan vara kyrka i hela landet”

Samverkan och gemensamma tjänster skapar förutsättningar för att Svenska kyrkan ska kunna vara kyrka i hela landet, menar Daniel Larson som är ledamot i kyrkomötet, 1:e vice ordförande i Stockholms stift och förtroendevald i Lidingö församling i Stockholm. Lidingö församling är på väg att ansluta till Svenska kyrkans gemensamma it-plattform, GIP.