Vad är våld? Hur ska vi arbeta våldspreventivt? Är trygghetsfrämjande insatser alltid också våldspreventiva? Vilka insatser behöver vi göra? Vilka är rätt och effektiva? Detta är frågor som ”Borås fritt från våld” jobbar för utifrån olika verktyg och principer.
Sedan 7,5 år tillbaka har Borås stad jobbat för ”Borås fritt från våld”. Ett våldspreventivt arbete i kommunen som sedan ett år tillbaka också fokuserar på hur just områden kan jobba för våldsprevention. Visionen är att ”alla som växer upp i Borås ska mötas av samma budskap när det gäller våld oavsett vem de möter” i skolan, föreningar, och inom idrotten, säger Moa Andersson, utvecklingsledare på fritids- och folkhälsoförvaltningen, Borås Stad.
Bilden ovan visar tre personer, en person som utsätts för våld, en person som utövar våld samt en åskådare. Åskådare kan ta en passiv roll vid våldsutövande, eller en aktiv roll för att försöka avbryta pågående våld. Detta är något som går att öva och det finns olika strategier och går att arbeta systematiskt kring våldsprevention.
källa: https://www.boras.se/upplevaochgora/kvalitetresultatochjamforelse/utvecklingsarbetenochprojekt/borasfrittfranvald.4.5b67f28d1584e5b72784e59.html
VAD ÄR VÅLD?
Under workshopen får vi både lära oss mer om principer kring våld, och testa på metoder. Vi checkar in för att gruppen ska värma upp i sitt deltagande, känna sig trygga och ha presenterat sig för varandra. Därefter ser vi på filmen ”En film om hur vi kan förebygga våld” för en gemensam grund kring vad våld är och hur lindrigt och grovt våld hänger ihop.
- Riskerna med lindrigt våld är att det normaliseras, och är något vi vänjer oss vid. Därför behöver vi öva på hur vi kan reagera på sånt som är lindrigt våld. Lindrigt våld möjliggör grovt våld, därför behöver vi verktyg för att vara aktiva åskådare, berättar Stina Graad, ungdomssamordnare på fritids- och folkhälsoförvaltningen, Borås Stad.