Cirka 180 deltagare från den norska och svenska kyrkans nätverk Framtiden bor hos oss/Fremtiden bor hos oss deltar på medarbetarkonferensen som har temat stämma/röst. Medarbetarna kommer från menigheter/församlingar som verkar i mångkulturella och mångreligiösa områden. Där få är medlemmar i kyrkan. Det ställer krav på kyrkan att reflektera vad det innebär att vara evangelisk luthersk folkkyrka.
– Jag ser det som väldigt viktigt med konferensen för oss i Norge för att få lära vad menigheterna gjort i Sverige. Det handlar om vilka utmaningar som samfunden står inför, säger Christofer Solbakken, prost i Groruddalen prosti och ordförande i det norskkyrkliga nätverket Fremtiden bor hos oss.
– Vi ser att vi blir fler som delar erfarenheter inte bara i vårt eget land utan med andra folkekirkor. Det är like för oss folkekirkor i Skandinavien. Vi är en folkkirke för befolkningen, och inte bara för medlemmarna, säger Christofer Solbakken
Beatrice Lönnqvist är kyrkoherde i Botkyrka församling, söder om Stockholm och ordförande för det svenska nätverket Framtiden bor hos oss.
– Vi har mycket att lära av varandra som arbetar i liknande kontexter, det är intressant att utbyta erfarenheter. Till exempel är frågor som matutdelning och den stora nöd som vi ser nu gemensamt för oss alla. Vi ser också vikten av öppna kyrkor för att skapa trygghet, säger hon.
Låt din stämma höras är temat för konferensen.
– Många som bor i våra menigheter lever i socioekonomisk utsatthet, de är marginaliserade och står utanför arbetsmarknaden. Här är det intressant att lyssna in de två nätverkens perspektiv, säger Christofer Solbakken.
– Kyrkans kan ge utrymme för människor att höras, det kan till exempel handla om att få läsa en bibeltext på sitt egna språk i gudstjänsten eller be på sitt egna språk, säger Beatrice Lönnqvist.