Att skapa goda mötesplatser, där vi ser och bekräftar varandra är viktigt i en tid då många upplever ensamheten som en tung börda att bära.
I båda församlingarna finns möjligheten att träffas i samband med soppluncher och olika träffar.
När livet inte blir som vi har tänkt oss, i svåra livssituationer kan vi behöva någon utomstående som lyssnar och ger stöd. Kontakta någon av församlingens präster eller diakon.
Vi behöver fler som har tid över för ideellt engagemang, både i besöksgrupp och i gudstjänst.
Diakoni & samtal
Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete. Hamrånge & Hille har liksom alla församlingar i Svenska kyrkan ett uppdrag och ansvar att möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för det är Guds kärlek, som den möter oss i Jesus Kristus.
När livet är svårt kan du behöva prata med någon. Hör av dig till Svenska kyrkan när du vill prata med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.
Samtal med en präst eller en diakon i Svenska kyrkan kallar vi ofta för själavårdssamtal. För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon. Präster och diakoner har tystnadsplikt.
Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.
Tystnadsplikt
Foto: Joakim Carlström /Ikon
En präst har absolut tystnadsplikt
Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om du som samtalat med prästen vill att prästen ska föra uppgifter vidare går det inte.
En präst får inte heller kallas att vittna i rättegång om sådant som prästen har fått veta under bikt eller enskild själavård.
Tystnadsplikten för präster finns i Svenska kyrkans stadgar, kyrkoordningen 31 kap 9 §.
En diakon har tystnadsplikt
Diakonen har också tystnadsplikt under enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bryta tystnadsplikten, till exempel när
du som har samtalat med diakonen vill att uppgifter ska föras vidare
det under den enskilda själavården har kommit fram information eller uppgifter som det enligt lag är anmälningsplikt på
diakonen blir kallad att vittna i en rättegång.
Tystnadsplikten för diakoner finns i kyrkoordningen 32 kap 9 §.
Soppluncher
Nästa sopplunch är den 25 november på Fyren i Norrsundet. Tiden är 12-13.30. Datum för vårens soppluncher kommer inom kort.
Promenadgrupp i Hille
Måndagar kl 9.30-12. Vi samlas i församlingsgården för promenad. Efteråt serveras fika i församlingsgården (kl 10.30). Ledare: Annika Hugosson
Promenera mera - med hälsan i fokus
Promenadgruppen har uppehåll från och med 25 november. Måndagar 9.30-11. Vi samlas vid Kyrkans hus i Bergby, promenerar en stund och avslutar med fika inomhus. Välkomna önskar Rose & Lehna
Annika Hugosson
Diakoniassistent, Gästrikekustens pastorat
-
Direkt: 026-635033Mobil: 073-0679565
- E-post: annika.hugosson@svenskakyrkan.se
Yukako Nahlbom
Diakon, Gästrikekustens pastorat
-
Direkt: 0297-572099Mobil: 072-22472178
- E-post: yukako.nahlbom@svenskakyrkan.se
Första hjälpen vid sorg
Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat tankar och konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.
Kyrkans SOS
Kyrkans SOS är en fristående ideell organisation som erbjuder kris- och samtalsjour. Du kan ringa SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan. Du får vara anonym. För dig mellan 12 och 25 år finns Nätvandrarchatten.