Torslanda kyrkogård gravfält med askgravlund i förgrund och kistgravar i bakgrunden
Lyssna

Gravplatser

Alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett trossamfund, har rätt till en avgiftsfri gravplats i 25 år. Så långt möjligt ska den avlidnas egen önskan följas vid val av gravplats.

I förgrunden oskarp häck, i mitten urn- och kistgravar och i bakgrunden dalsänkan minneslunden

Gunnareds kyrkogård med urn- och kistgravar och i dalsänkan minneslunden

Foto: Hasse Jonsson

Att välja gravplats 

När man ska välja gravplats är det flera frågor att tänka igenom. Det finns många olika möjligheter på de skilda begravningsplatserna. Via begravningsexpeditionen får du hjälp att välja gravplats, tel. 031-731 80 80.

Du kan läsa mer om olika gravskick, alltså sätt att begravas, här:

Kist- och urngravar

Minneslund och askgravlund

Mindre askgravlund (finns endast på Västra kyrkogården)

Visning av gravplatser 

Inför val av gravplats är anhöriga/närstående välkomna att kontakta begravningsexpeditionen, tel 031-731 80 80, för ytterligare information. Om det behövs en ny gravplats för kista eller urna går det bra att boka en tid för gravvisning. Ska den avlidna vila i minnes- eller askgravlund behöver du inte boka gravvisning. Begravningsexpeditionen kan ge besked om var det finns minnes- eller askgravlundar med plats för fler askor.

Eftersom det råder brist på begravningsmark har vi inte möjlighet att boka in gravvisningar för förtida gravrättsupplåtelser, man kan alltså inte få en gravplats förrän någon ska gravsättas. Med gravsättning menas att kistan eller urnan sänks ned i graven. 

Det är viktigt att de efterlevande är överens vid val av gravplats. Med respekt för den avlidna ska en gravsättning alltid betraktas som definitiv och gravfriden värnas. Om de efterlevande är tveksamma är det bättre att vänta med gravsättningen än att riskera att det blir fel. Gravsättning eller kremering av den avlidna ska ske inom en månad från dödsfallet. En urna med aska kan förvaras avgiftsfritt hos begravningssamfälligheten i upp till ett år.

Läs mer om gravvisning

Gravplatser för återbruk - återgångsgravar

För att bevara karaktären på begravningsplatserna återanvänds gamla gravar som lämnats tillbaka till begravningssamfälligheten. På samma sätt som när man gravsätter flera familjemedlemmar i samma grav, sker gravsättningen då i det övre, orörda jordlagret.

Det finns ett stort antal återgångsgravar som kan återupplåtas. Man kan också återanvända en gravsten och förse den med ny text. Flest återgångsgravar finns på våra äldre storkyrkogårdar. Våra gravvisare och begravningsexpeditionen har aktuell information om var de finns.

Här finns mer information om återgångsgravar.

Tabellen visar de fyra gravskick vi har tillgängliga i Göteborg och vilka regler som gäller för dem.

Återgångsgravar

För att bevara karaktären på kyrkogårdarna återanvänds gamla gravar som lämnats tillbaka.

Gravskötsel

Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till. Du kan också beställa din gravskötsel på webben.

Begravningsombud

För att tillvarata intresset för dem som inte tillhör Svenska kyrkan utser Länsstyrelsen begravningsombud.