Askgravlunden är belägen innanför entrén från Redbergsplatsen i begravningsplatsens västra del. Den invigdes 2010 och är formgiven in i minsta detalj av landskapsarkitekt Ami Morin som också tillbringade mycket tid på Östra kyrkogården i samband med att askgravlunden byggdes.
Ytan var tidigare beredskapsmark och omvandlingen till askgravlund kostade cirka tio miljoner kronor i den tidens penningvärde. Ovanför askgravlunden ser besökaren Östra kapellet och den så kallade rikemanskullen..
Fem cirklar
Askgravlunden består av fem runda meditationsplatser försedda med sten- respektive träpelare som är avsedda för plaketter med de avlidnas namn. De stenlagda cirklarna omgärdas till hälften av stödmurar med bänkar där man kan sitta och tänka på sina avlidna. Den andra halvan av cirkeln kantas av en smal vattenkanal som avslutas med ett litet vattenfall, där ett porlande ljud uppstår.
I anslutning till meditationsplatserna finns tre avgränsade gräsytor där askorna efter de avlidna gravsätts.
Det finns också buskage, planteringar, träd och gångvägar kantade med smyckningsmurar. På murarna finns planteringar och vattenkar där besökare kan placera snittblommor. Vintertid täcks rännor och rabatter med granris. Det finns även ljusbärare för gravljus.
Fyra element
”Ami Morins tanke med gestaltningen var att använda fyra element som skulle symbolisera Göteborg och Bohuslän. Träet i pelarna skulle symbolisera båtarnas master, stenpelarna skulle föra tankarna till Bohusgraniten. Vattnet i rännorna skulle föra tanken till havet och stålet i vattenrännorna till båtvarven. Det var de här fyra elementen hon hade för ögonen när hon skapade platsen”, berättar Marie-Louise Nord, som tidigare arbetade som ingenjör i begravningssamfälligheten, i Östra kyrkogårdens ljudguide.
Omsorgsfulla val
Alla växtval har gjorts av Ami Morin. I perennplanteringarna vid de mörkbruna träpelarna valde hon växter i varma färger som gult och orange, vid granitpelarna föll valet på blått och silver. Även markmaterial, träd, buskar, ljussättning och möbler är noggrant utvalda av Ami Morin för att askgravlunden både ska bli tillgänglig och estetiskt tilltalande. Planteringen har gjorts i begravningssamfällighetens egen regi, av skötselmedarbetare som också fortsätter att sköta om växterna.
Gravskicket askgravlund
En askgravlund påminner om en minneslund. Den stora skillnaden är att askan inte sätts ner anonymt utan att anhöriga har möjlighet att vara med. Det finns också möjlighet att beställa en namnskylt i metall som sätts upp på en gemensam plats i askgravlunden. I en minneslund är gravsättningen helt anonym.
Gravsättningen sker i en enkel urna av nedbrytbart material, som begravningssamfälligheten tillhandahåller, eller i en tygåse som de anhöriga själva ordnar med hjälp av begravningsbyrån.
Begränsad smyckning
I askgravlunden på Östra kyrkogården fästs namnplattorna på de höga pelarna av sten och trä. Smyckning får endast ske på de gemensamma smyckningsplatserna, med gravljus och snittblommor. Tanken är att smyckningen ska vara förgänglig; blommor dör och ljus brinner ned.
Det är begravningssamfällighetens kyrkogårdsarbetare som sköter om askgravlunden.
Plats för 6 000 askor
Det finns plats för totalt 6 000 askor i Östras askgravlund. I slutet av februari 2025 hade drygt 2 800 askor gravsatts.
Askgravlundar finns på tio begravningsplatser i Göteborg: Angereds nya, Askim södra, Bräcke, Donsö, Styrsö, Säve, Torslanda, Björlanda, Västra och Östra kyrkogården.