Ljuslykta och granrisdekoration på gravplats
Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 oktober 2024 / Ändrad 25 oktober 2024

Detta händer på alla helgons dag 2024

Läs om trafikbegränsningar, var och när du kan ställa frågor, hur du hittar en specifik grav, när det hålls minnesgudstjänster i kapellen och mycket annat.

Lördagen den 2 november är det alla helgons dag, en stor och viktig högtid på våra begravningsplatser. Många besöker begravningsplatserna just den här dagen för att minnas sina anhöriga och tända ljus. Vi hoppas att det ska bli en fin stund för alla som kommer och vi hjälper dig efter bästa förmåga.

OBS! I år har vi utökat tiden för vår närvaro på våra stora begravningsplatser så att vi är på plats fram till kl. 18. Det påverkar även avstängningarna för trafik, se nedan.

Trafikbegränsningar

För att underlätta för bilister och gående och minska risken för olyckor begränsar vi biltrafiken på några begravningsplatser. Följande gäller:

  • Örgryte nya kyrkogård och Östra kyrkogården är helt bilfria klockan 11-18 på alla helgons dag 2 november. Parkering anordnas som vanligt längs Kålltorpsgatan. 
  • Kvibergs kyrkogård har enkelriktad genomfart (infart som vanligt vid expeditionen och utfart mot Gamlestaden) samt begränsad framkomlighet fredag till söndag 1-3 november.
  • Västra kyrkogården får en bilfri korridor, från kl 10 lördag 2 november till söndag morgon 3 november. Gäller från stora entrén vid Sannaplan mot minnes- och askgravlunden.

Färdtjänstfordon och flexlinjetrafik är undantagna från begränsningarna.

Personal på plats

På några av våra större kyrkogårdar har vi medarbetare på plats på alla helgons dag. De kan svara på frågor och hjälpa dig att hitta rätt. Vi bjuder också på kaffe, saft och kakor!

Här finns vi mellan kl. 11 och 18 den 2 november:

  • Fridhems kyrkogård - i kapellet
  • Kvibergs kyrkogård - i tält vid krematoriet och i kapellet
  • Lundby nya kyrkogård - utanför kontoret
  • Västra kyrkogården - på kontoret, i kapellen och i tält nära kapellen
  • Örgryte nya kyrkogård - vid infarten och i tält vid personalbyggnaden
  • Östra kyrkogården - vid infarterna, tält vid kontorsbyggnaden nära Nobelplatsen samt i kapellet

Kapell och minnesgudstjänster

Våra kapell är öppna för besökare kl 11-18. Det går bra att komma in och sitta ned en stund, tänk på att olika församlingar och samfund håller minnesgudstjänster eller mässor vid vissa tidpunkter:

  • I Östra kapellet gör begravningssamfälligheten en särskild satsning i år! Kom och prata med våra medarbetare som kan svara på dina frågor kring begravning, exempelvis om olika gravskick och vilka regler som gäller för dem, var våra begravningsplatser finns och var det finns lediga gravplatser. De kan också berätta om våra pågående projekt för att anlägga fler gravplatser, exempelvis bygger vi ut Tuve kyrkogård med fyra hektar. Passa också på att se det vackra kapellet!
  • I S:t Lukas kapell på Västra kyrkogården har Carl Johans pastorat drop in mellan kl. 13 och 17 under rubriken  En stund på jorden - om sorg och saknad, tröst och hopp. Medverkar gör prästerna Anders Leitzinger och Eva Lardner Björklund, samt duon Log Lady och gitarristen Eugen Krupin som framför musik av Laleh, Kent, Benjamin Ingrosso och Tomas Stenström. 
  • I S:t Olofs kapell på Kvibergs kyrkogård håller Kroatiska katolska missionen mässa kl. 11.  Mellan kl. 14.30 och 16 spelar organist Tobias Olofsson från Nylöse församling orgel- och pianomusik.
  • I Fridhems kapell håller Backa pastorat musikgudstjänst ”En tröstevisa om hösten” kl 14.30 samt kl. 16. Medverkar gör Bäckebol vocalis under ledning av Ann-Britt Nykvist samt Bengt Ljungberg, präst.
  • För kännedom är Ambjörnhagens ceremonilokal i Billdal numera stängd. Se Askims församlings kalender för information om deras minnesgudstjänster.

Församlingar har också närvaro på många andra av våra begravningsplatser den här dagen och erbjuder också musik- och minnesgudstjänster i många kyrkor under helgen. Du hittar mer information på församlingarnas webbsidor och i deras kalendrar:

Pastorat och församlingar i Göteborg

Frågor och information

Våra medarbetare kan hjälpa dig till rätta och hitta den grav du vill besöka om du kommer under de tider vi finns på plats. Vi har också besökskartor att dela ut och informationsmaterial som du kan få med dig om bland annat gravskötsel, begravningar och rätten till en gravplats. 

Om du vill orientera dig i förväg eller skriva ut en besökskarta själv så hittar du kartorna genom att gå in på sidan Kyrkogårdskartor, där du kan ladda ned en besökskarta för den begravningsplats du vill besöka.

Hitta graven

Söker du efter någons grav? Gå in på svenskagravar.se och fyll i namnet på personen vars grav du söker. Klicka på ”avancerad sökning” och fyll i fler uppgifter för att begränsa din sökning.

När du hittat rätt person och klickar på personens namn får du fram fler uppgifter och en karta som visar var gravplatsen finns. Du kan också klicka på ”Beställ gravskötsel” för att se olika skötselalternativ för den aktuella gravplatsen och beställa gravskötsel direkt från sidan. OBS! Göteborgs begravningssamfällighet tillåter endast gravrättsinnehavare för den aktuella gravplatsen att beställa skötsel för att inga missförstånd ska uppstå.

Gemensamma smyckningsplatser

Tänk på att du endast får smycka med snittblommor och gravljus på de gemensamma smyckningsplatserna i minnes- och askgravlundar. Det är inte tillåtet med granrisdekorationer eller marschaller där.

Tänk på miljön när du smyckar

Välj gärna dekorationer utan exempelvis plast eller metalltråd, som är helt komposterbara. LED-ljus ska sorteras som elektronikavfall, det finns röda kärl för detta där man också kan slänga batterier.

Sommarvattnet avstängt

Vattnet i våra sommarvattenposter stängs i regel av i mitten av oktober. På flera begravningsplatser finns vintervattenposter men tänk på att det kan vara en bit att gå. Ett tips är att själv ta med en flaska vatten om du vill sätta blommor i en vas.

Orsaken till att vi stänger av många vattenposter mellan 15 oktober och 15 april (datumen är ungefärliga och beroende av väder) är att våra ledningar ofta ligger ytligt och riskerar att frysa sönder.

Toaletter

Om du behöver uppsöka en toalett kan du göra det i något av våra kapell eller i våra kontorsbyggnader mellan kl. 11 och 18 på de begravningsplatser där vi är på plats. Övriga tider finns ingen tillgång till toaletter på begravningsplatserna.

Digitala gravljus

Har du inte möjlighet att besöka kyrkogården? Du kan tända ett digitalt gravljus här: be.svenskakyrkan.se/allhelgona

Läs också:
Så jobbar vi med stensäkerhet

Därför firar vi allhelgona

Allhelgonahelgen

Allhelgona är den tid på året då vi uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. I kyrkan påminns vi också om att det finns hopp om ett liv efter döden.

Vad är skillnaden mellan allhelgona och halloween?

Både allhelgonahelgen och halloween uppmärksammar de döda, men det görs på väldigt olika sätt. 

Hitta gravplatsen

Söker du en särskild gravplats? Här hittar du länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar på olika platser i Sverige.

Sorg – för dig som sörjer och för dig som stöttar en vän i sorg

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.