Tar år att bekämpa
Glyfosat är inte giftigt för människor eller däggdjur, men kan ha viss påverkan på vattenlevande organismer, berättar vår miljöingenjör Hanna Hermansson.
- Därför är det viktigt att man utför bekämpningen när det är uppehåll, så att inte giftet följer med regnvattnet ner i marken. På bladen och på markytan bryts det däremot snabbt ner av mikroorganismer. Det är inte farligt att ta på bladen som vi penslat på, men vi skyltar där vi har bekämpat, tillägger hon.
Hanna har nyligen varit och tittat på Nya Varvets kyrkogård där vi penslade med glyfosat i början av juni. Bladen på parksliden har börjat vissna och det ser ut som om behandlingen ger effekt. Vi upprepar penslingen i september och vi kommer att behöva bekämpa parksliden i flera år för att bli av med den.
Medarbetarna utbildas
Några av våra medarbetare har redan gått kurs i lagstiftning kring de invasiva främmande arterna och hur de ska bekämpas. Till vintern planerar vi en utbildning för alla kyrkogårdsarbetare, grävare och vårt anläggningslag så att de ska känna igen arterna och veta vad man bör göra - eller inte göra - för att bekämpa dem.
Läs mer om invasiva främmande arter på Naturvårdsverkets sida:
Invasiva främmande arter