Sammanlagt rör det sig om 34 träd på sju olika begravningsplatser. Arbetet utförs under perioden från 28 november och fram till jul. Arbetet beräknas ta mellan en och tre dagar per begravningsplats, se lista lite längre ned.
Framkomligheten för bil blir begränsad på de platser och under de tider arbetet pågår. Det gäller främst mellan kl. 07 och 17.
Vi ber om besökarnas förståelse för detta och att det kan förekomma störningar framför allt i form av ljud. Om en gravsättning behöver ske avbryter vi arbetet.
Nedan ser du vår plan för hur många träd som tas ned och när det sker på de olika begravningsplatserna. Om något oförutsett inträffar uppdaterar vi om möjligt den här texten.
- Västra Frölunda kyrkogård, tio träd, 28-29 november, 2 december, 5 december samt 11 december (uppdaterat 241209)
- Västra kyrkogården, fyra träd, 2-3 december
- Mariebergs kyrkogård, fem träd, 2-4 december
- Backa gamla kyrkogård, två träd, och Bräcke askgravlund, ett träd, 5 december
- Bergums kyrkogård, fyra träd, 6 december samt 17 december (uppdaterat 241209)
- Lundby nya kyrkogård, åtta träd, 16-18 december.
Många döda träd 2024
- De flesta träden dog förra året och en del har dött i år. Något enstaka träd är inte helt dött, men placeringen gör att vi behöver fälla även detta. Vi gör det som en säkerhetsåtgärd, berättar landskapsingenjör Elise Nässén som arbetar med träd på våra begravningsplatser.
Hon tycker att det är sorgligt att vi behöver ta ned så många träd och konstaterar att det arbetet kommer att behöva fortsätta även nästa år.
- Detta året har varit extremt gynnsamt för almsjukan vilket har gjort att träden dött väldigt snabbt. Det fälls almar överallt. Vi har också fler smittade träd men som vi kan avvakta med att ta ned till nästa år, förklarar Elise Nässén.
Högstubbar och återplantering
Tre av de träd som ska fällas ska bli högstubbar, alltså minst fyra meter höga stubbar som lämnas kvar för att tjäna som hem och matplatser för insekter, svampar och fåglar.
Nästa steg blir att ta fram en återplanteringsplan och skicka till Länsstyrelsen för godkännande.
Det svåraste trädet att ersätta är troligen det i Bräcke askgravlund, eftersom en fornlämning på platsen förmodligen gör att vi inte kan gräva där. Eventuellt kommer vi att pröva att låta några rotskott växa till sig, men risken är stor att även de är smittade av almsjukan.
FAKTA: Almsjuka
Almsjuka orsakas av en svamp som sprider sina sporer genom en insekt, almsplintborren. Smittan kan också spridas genom rotkontakt med smittade träd. Almsjukesvampen växer i trädets näringsbanor och täpper igen dem så att almen vissnar och till slut dör. Sjukdomsförloppet är snabbt och ett träd kan dö på bara några veckor. Almsplintborren övervintrar som larver i angripna träd. Källor: Skogsstyrelsen och Wikipedia