Lyssna

Nyhet / Publicerad 17 oktober 2023 / Ändrad 11 juli 2024

Hallonrutor

Hallonrutor i långpanna är en slags hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska eller frysta hallon som skärs i rutor.

Ca 24 hallonrutor (1 långpanna)
Förberedelse: ca 10 min
Tillagning: ca 25 min

Ingredienser:
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl färska rensade hallon
150 gram kallt smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker. Vispa i 5 minuter med elvisp så att det blir fluffigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa ner mjölblandningen i äggblandningen.
  4. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Häll i och bred ut smeten i botten..
  5. Strö över hallonen i ett jämnt lager. Hyvla smör och fördela över smet och hallon.
  6. Grädda hallonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp kakan i rutor. Förslagsvis i ca 24 st.

Tips:
Hallonrutor kan också bakas med andra bär som plommon, blåbär, körsbär, rabarber, björnbär, vinbär eller krusbär eller svarta vinbär med kokos.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
Man kan använda frysta bär, och då tinas de inte innan utan man bara strör de över kakan.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36*24 cm. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Smidigt att baka till många i stor sats och går bra att frysa in.

Receptet är hämtat från Receptfavoriter.se, länk https://receptfavoriter.se/recept/hallonrutor.html?search=hallonrutor