Att vänta på att få ta emot ett barn är en speciell tid i livet. Så mycket längtan och så mycket oro. Ett nytt barn förändrar tillvaron för alltid, för familj, släkt och vänner och delar in tiden i ett före och ett efter. En ny människa att lära känna i livets berg-och dalbana, mellan bubblande skratt och sprutande tårar! Ett liv med okänd framtid som vi önskar allt gott.
Gud behöver inte dopet men vi gör det. Som ett synligt tecken på Guds kärlek får den som döps en handfull vatten på sitt huvud. Vatten är livsviktigt, precis som kärlek och uppmuntran. Barnets namn sägs tillsammans med Guds namn för att visa att vi hör ihop. Ingen är glömd av Gud. I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som än händer.
Dopgudstjänsten
Genom dopet blir man tillhörig Svenska Kyrkan och en viktig del både i den lokala församlingen och i den världsvida kyrkan. Därför är ett dop hela den kristna församlingens angelägenhet. En möjlighet är därför att ha dopet i en söndagsgudstjänst, kanske allra helst när vi har familjegudstjänst. Det finns också särskilda dopgudstjänster på lördagar. När ni hör av er får ni veta vilka tillfällen som är möjliga.
Dopsamtal
Efter att vi kommit överens om en lämplig dopdag vill vi präster gärna att vi träffas för ett dopsamtal. Då kan vi tala igenom allt som har med dopet att göra och ni kan ställa frågor. Vi kontaktar er om detta. Önska gärna psalmer och fundera på om något syskon, en släkting eller vän vill hjälpa till med något vid dopet.
Dopklänning
Församlingarna har dopklänning till utlåning. Ni kan också låna lokaler för dopkaffe men det är bra att boka i god tid.
Faddrar
En fadder följer barnet från dopet, genom livet med bön och omsorg. Faddrar finns som stöd för det lilla barnet, kanske redan genom att bära barnet vid dopet. Faddrar ska vara döpta och gärna vara både konfirmerade och tillhöra Svenska Kyrkan.
Fler som vill bli döpta?
I Svenska Kyrkan kan man döpas vid vilken ålder som helst – några veckor gammal eller 100 år, det går lika bra. Varje år döps några konfirmander och ibland andra vuxna. Kanske någon mer i familjen vill bli döpt när vi ändå talar om dop?
Mer information om dopet men också om församlingens barnverksamhet hittar du på www.svenskakyrkan.se/gislaved.
Bokning sker via pastoratsexpeditionen i Gislaved oavsett vilken församling du bor i och vilken kyrka ni vill ha dopet i. Ring växeln 0371 83100.
Vi ser fram emot att träffa er!
Gislaveds pastorat med följande församlingar:
Anderstorps församling
Burseryds församling
Gislaveds, Våthults och Bosebo församlingar
Norra Hestra församling
Villstads församling
Västbo S:t Sigfrids församling
Ps: I dopgudstjänsten får vi höra att Jesus kallar oss att följa honom, att vara lärjunge. Vi får leva och växa i vårt dop varje dag! Så även om det är längesedan du döptes är det alltid tid att växa vidare.
Välkommen till våra kyrkor i både helg och vardag!